ERASMUSSPELD VOOR CHOREOGRAAF ARTHUR ROSENFELD

ERASMUSSPELD VOOR CHOREOGRAAF ARTHUR ROSENFELD

Arthur Rosenfeld ontving zaterdag 3 december 2016 de Erasmusspeld uit handen van wethouder Pex Langenberg voor zijn spraakmakende werk als choreograaf. Rosenfeld ontving deze eervolle onderscheiding voorafgaand aan de première van zijn jubileum- en afscheidsvoorstelling bij Maas: EXIT pursued by a bear. De reactie van Rosenfeld: “Je doet waar je lol in hebt heel je leven en daar krijg je dan een prijs voor. Het is geweldig!”De carrière van Rosenfeld begon bij Pina Bausch, hij leidde 20 jaar het Rotterdamse gezelschap Meekers en is sinds 2013 het gezicht van de dans bij Maas.

EXIT pursued by a bear
Arthur Rosenfeld ontving de Erasmusspeld op de avond van de première van EXIT pursued by a bear. De voorstelling, een coproductie van Maas en Korzo, is van 1 tot en met 4 december 2016 te zien in het Maaspodium, Rotterdam en op 4 en 5 februari 2017 op CaDance Festival in het Korzo Theater, Den Haag. De voorstelling is een zoektocht naar Arthur zelf, vergezeld door zijn altijd aanwezige partner Ana Teixidó, zijn vrienden, collega’s en het publiek.

Erasmusspeld
De Erasmusspeld is een onderscheiding die in 1979 door de gemeente Rotterdam is ingesteld. De zilveren speld is vernoemd naar de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) en wordt uitgereikt aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Arthur Rosenfeld
Rosenfeld is 30 jaar actief als choreograaf in Nederland. Sinds 2013 maakt hij deel uit van het artistieke team van Maas theater en dans en is coördinator van de dans. Met zijn eigenzinnige Rotterdamse gezelschap Meek (1986-1993) werd hij een bekend gezicht binnen het Nederlandse dansveld. Later, als artistiek leider van het eveneens in Rotterdam gevestigde gezelschap Meekers (1993-2013), zorgde hij voor een grote doorbraak met het danstheater voor alle leeftijden. Zijn voorstellingen zijn gelaagd, poëtisch en humoristisch. Arthur danste vele jaren in het ensemble van Pina Bausch, met uitstappen naar andere gezelschappen, waaronder aan het begin van zijn carrière een jaar bij het Scapino Ballet. Zijn voorstelling Kop eraf kreeg de Puckprijs van een kinderjury in 1996. In 1998 ontving hij de VSCD Choreografieprijs en in 2006 kreeg hij van het Dansersfonds de Prijs van Verdienste. Bij Maas theater en dans maakte hij Wild Thing, Foutje en 100% Selfmade. Arthur Rosenfeld zal vanaf 2017 als freelancer in een internationaal verband werk blijven maken. Vanaf 2017 zal Maas met verschillende spraakmakende choreografen uit het volwassenen danscircuit gaan werken.


EXPO Arthur Rosenfeld en Ana Teixidó
De expo in de kleine zaal van MAAS is ontworpen als een stap in de wereld van Arthur en Ana. Alsof je even in hun hoofd en hart mag rond dwalen. Het begon met een lege danszaal en een paar enorme hutkoffers, waar langzaam maar zeker een heel oeuvre uit tevoorschijn kwam. De ruimte vulde zich met projecties van de voorstellingen, de muziek, objecten, kostuums en beelden van 45 jaar creatieve geesten. Schoonheid en humor, verstilling afgewisseld met wilde uitbarstingen van energie. Met een opvallend gevoel voor detail en timing. Alles wat ze aanraken komt tot leven. In deze wereld verschijnen zo nu en dan de gasten die in EXIT mee dansen, jongleren, illusioneren en spelen ermee.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.