Er is geen winnaar in En de winnaar is…

Er is geen winnaar in En de winnaar is…

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zondagmiddag 22 september was de première van En de winnaar is…van Bonte Hond in de Voetnootzaal in Almere.

Al voordat de voorstelling begint, kunnen kinderen in de foyer touwtje springen en hoelahoepen met elkaar om zo te ontdekken wie een winnaar is. Eenmaal in de zaal is daar ook een strijd aan de gang: wie gaat er in het rode vak zitten en wie in het blauwe. De spelers, de vrouw in het rood en de man in het blauw, proberen zoveel mogelijk mensen in hun eigen vak te krijgen. Zo kan het dus gebeuren dat diverse bezoekers drie of vier keer van vak wisselen.

De voorstelling kaart een erg gevoelig onderwerp aan: wat als je ouders uit elkaar gaan, maar dit uitmondt in een vechtscheiding. Je voelt je schuldig, wat als ik liever was geweest of beter mijn kamer had opgeruimd of beter mijn best had gedaan op school, misschien maken mijn ouders dan geen ruzie meer. In een boksring gaan beide ouders het gevecht van de eeuw aan met elkaar, met als toeschouwer hun dochter. De dochter voelt zich duidelijk machteloos, want ze zit tussen twee mensen waarvan ze veel houdt en ze wil absoluut niet kiezen bij wie ze wil/mag zijn. Het wordt zelfs zo erg, dat zij als doorgeefluik dient, omdat de ouders niet meer met elkaar willen praten. De dochter wil niets anders dan haar ouders weer bij elkaar en dat ze weer van elkaar gaan houden. Ze somt vele redenen op waarom haar ouders niet uit elkaar mogen gaan.

De drie spelers, Dionisio Matias, Eva Zwart en Sabrina Nabermacnack, zijn qua spel duidelijk aan elkaar gewaagd. Ze weten je vanaf de eerste minuut mee te nemen in dit toch wel moeilijke onderwerp. Geen moment verslapt je aandacht. Er zit een vleugje humor in, maar het drukt je wel met je neus op de feiten. Echt goed dat Bonte Hond dit soort onderwerpen bespreekbaar maakt, want iedereen kent wel mensen die gaan of gescheiden zijn en die kinderen hebben. Hoe los je dit nu het beste op? Veel van deze mensen vergeten het welzijn van het kind.

Deze voorstelling is een echte aanrader voor mensen die gaan scheiden of erover nadenken om te scheiden. Het zet je zeker aan het denken.

Voor meer informatie: https://www.bontehond.net

FOTO: ©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.