Er gaat niets boven (Roox)Live theater!

Er gaat niets boven (Roox)Live theater!

Tekst: Jessica Uijttewaal

Het is alweer bijna drie maanden geleden dat alle theatervoorstellingen stilgelegd moesten worden. Gelukkig konden we ons thuis vermaken met allerlei voorstellingen die online kwamen en artiesten die via live-uitzendingen onze huiskamer binnenkwamen. Maar afgelopen dinsdag hadden we de ervaring dat, hoe geweldig de online optredens ook waren, er niets gaat boven live theater!

Eén van de artiesten die verantwoordelijk was voor fijne livestreams is Steven Roox. Hij greep verschillende momenten aan om met collega’s te zingen en gelukkig liet hij ons als publiek thuis meegenieten. Zo konden we, onder andere, al genieten van liedjes uit The Hunchback of Notre Dame en waren er op Koningsdag Koninklijke musicalliedjes te horen. Extra bijzonder werden deze uitzendingen door de bijzondere locaties, zoals het het DeLaMarTheater, een bowlingbaan en de Koepelgevangenis in Breda. Op deze laatstgenoemde locatie zullen de komende tijd meerdere musicalconcerten plaatsvinden, zo ook het concert waar we afgelopen dinsdag bij aanwezig waren.

De locatie is niet alleen bijzonder, aangezien deze een aantal jaar geleden nog daadwerkelijk dienst deed als penitentiaire instelling, maar ook heel indrukwekkend. Het live te mogen aanschouwen, maakte de ervaring van het musicalconcert compleet.

Het was toch enigszins apart om na zo’n tijd weer bij een concert binnen te lopen. Toeval wil dat we op 11 maart bij de laatst gespeelde voorstelling van Anastasia aanwezig waren en deze avond drie castleden weer bij dit concert zagen. Uiteraard Steven Roox, maar ook zijn ‘Anastasia-echtgenote’ Loïs van de Ven. Daarnaast ook Martijn van Voskuijlen die bij ons laatste theaterbezoek in de rol van Dmitri mocht kruipen. Bij dit concert zouden we echter andere musicalnummers gaan horen, aangezien het thema deze keer ‘Jukeboxmusicals’ was. Naast Steven, Martijn en Loïs mochten ook Jeroen Robben, Dana van der Geer en Sjoerd Oomen laten horen wat voor goede stemmen ze in huis hebben. Stef de Hond was deze avond ook onmisbaar, hij zorgde voor de begeleiding op de piano.

De opening was al direct raak. De heren haalden Jersey Boys terug in de herinnering, een voorstelling die altijd goed was voor een goed humeur met heerlijke muziek van The Four Seasons. Leuk ook dat Steven ons in één van zijn praatjes tussendoor liet weten dat de muziek van deze musical ten grondslag lag aan de Jukebox Boys waar hij deel van uit maakt. Deze korte interacties met het publiek gaven de avond overigens een extra tintje; de charme van live theater.

Zoals gezegd was het concert gevuld met liedjes uit Jukeboxmusicals; musicals met bestaande liedjes van bekende artiesten. Sommige nummers en musicals zullen algemeen bekend zijn, maar er zaten ook minder bekende bij. Altijd leuk om nieuwe dingen te horen en te leren kennen.
Zo zong Jeroen Robben A House is not a Home uit de voorstelling Promises, Promises met muziek van Burt Bacharach en Hal David. Met zijn ingetogen vertolking hiervan hield hij het publiek in zijn greep. Een andere minder bekende musical in ons land is Beautiful, hieruit zong Sjoerd Oomen het mooie Will You Still Love Me Tomorrow en later op de avond volgde hieruit nog You’ve Got a Friend.

Uiteraard kwamen er ook bekendere nummers langs. Zo mocht Loïs van de Ven Somebody to Love ten gehore brengen, ze had toestemming van Freddy zelf 😉 en deed dat dan ook met verve. Dana van der Geer kroop in de huid van Tina Turner en Whitney Houston, niet de minsten. Haar versie van I Will Always Love You kwam geweldig tot zijn recht in de ruimte van de Koepel.

In de loop van de avond kwamen ook nog twee van mijn persoonlijke favorieten langs, die ik overigens niet direct kende als musicalliedjes. Altijd tricky als er favorieten langskomen, want daar heb je vaak een bepaald beeld van en dan is dat met een andere versie niet altijd te evenaren. Dit musicalconcert gebeurde twee keer precies wat je wenst. De gezongen versies waren minstens net zo mooi, zo niet mooier dan het origineel. Martijn van Voskuilen wist me te raken met zijn versie van True Colors. De meeste mensen zullen het origineel kennen van Cyndi Lauper, of de cover door Phil Collins, maar het wordt tevens gezongen in de musical Priscilla, Queen of the Desert. Van Total Eclipse of the Heart kende ik alleen de versie van Bonnie Tyler, maar het blijkt bewerkt te zijn voor de musical Tanz der Vampire (die ik tot mijn spijt tot op heden nog niet gezien heb). In het Duits wordt het dan Totale Finsternis, maar Jeroen Robben en Dana van der Geer brachten deze avond de Engelse versie. Na een kleine, maar snel opgeloste, onderbreking, alles kan gebeuren bij live theater, volgde een geweldige vertolking van dit nummer. De combinatie van de diepe stem van Jeroen en de heldere stem van Dana gaf het net wat extra’s, waardoor deze versie me nog lang bij zal blijven.

Het was een bijzondere avond in de Koepelgevangenis in Breda. De mooie locatie, de geweldige stemmen en het weer kunnen genieten van live theater maakten het tot een onvergetelijk musicalconcert. Het is voor u gelukkig mogelijk om het ook te ervaren. Er staan nog meerdere concerten op de planning met verschillende thema’s, zoals Disney Classics, Movie Night en The Show Must Go On met liedjes uit musicals die zouden spelen, maar helaas gecanceld werden.
Voor meer informatie en kaarten kunt u terecht op www.rooxlive.com

Het afgelopen concert was alweer de zesde keer dat er een livestream was van een RooxLive musicalconcert. Al die keren kon iedereen meekijken. Mocht u hier van genoten hebben en de artiesten willen ondersteunen dan kan dat ook via eerdergenoemde site. De opbrengst zal verdeeld worden onder de gehele cast en crew van de concerten. Zoals Steven zo mooi zei:”Niet support your locals, maar Support Your Vocals!” Zo kunnen we hopelijk nog de gehele zomer genieten van dit initiatief, passend bij de geldende maatregelen. De livestream is momenteel nog te zien via de Facebookpagina van RooxLive.
Bestel snel uw kaartje en ervaar het in de Koepelgevangenis in Breda of bekijk de livestream…en niet vergeten…Support Your Vocals! We zouden niet zonder ze willen, toch?!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.