Ensemble VONK speelt The Ming Passion

Ensemble VONK speelt The Ming Passion

FOTO:©Juri Hiensch

Een eigentijds, ecologisch passieverhaal over de relatie tussen mens en zee.

In The Ming Passion creëren de musici van VONK, samen met sopraan Sterre Konijn en counter-tenor Kaspar Kröner, een dynamische wereld op het podium. Schrijfster en theatermaker Lisanne van Aert schreef een lyrisch en filosofisch gelaagd libretto voor de kleurrijke, meerstemmige compositie van Nicoline Soeter. De musici staan in een door Floriaan Ganzevoort ontworpen lichtdecor dat een steeds veranderende omgeving oproept: van een laboratorium tot een magisch fantasiebeeld; van een verstarde, koude plek, tot een intieme binnenwereld; een vloedgolf of een zachte stroming. De première is op 27 maart 2024 in Tilburg waarna meer optredens volgen.

The Ming Passion is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2006 werd het een ware mediahype: ‘Wetenschappers vermoorden oudste levende dier ooit.’ Ming, een tweekleppig schelpdier, een Noordkromp, oftewel een Arctica Islandica, werd gedood tijdens wetenschappelijk onderzoek. De samenstelling van de jaarringen leverde informatie over klimaatverandering, zoals de stijgende zee temperatuur in de afgelopen eeuwen. De schelp werd in 2006, samen met soortgenoten, opgevist voor de kust van IJsland en ingevroren. Pas in het laboratorium kwamen onderzoekers erachter dat Ming op het moment van overlijden 507 jaar oud was. Het dier kreeg de naam Ming, naar de toen in China heersende dynastie. Noordkrompen komen ook voor in de Nederlandse kustwateren. Ze leven dicht onder het bodemoppervlak ingegraven in de zeebodem tot op circa 100 meter diepte.

The Ming Passion heeft de muzikale vorm, de structuur van een passie, er zijn koren, recitatieven en aria’s. Het is geen religieus verhaal, het is een passie voor Ming, een dier. Ming staat symbool voor onze relatie met de zee en alles wat erin leeft. We zijn als westerse mens zo gewend om onszelf centraal te stellen. The Ming Passion gaat over de vraag of we ons kunnen verplaatsen in de leefwereld van een schelpdier. We kunnen de jaarringen in de schelp tellen, maar kunnen we ook weten wat Ming in 507 jaar tijd heeft ervaren? Onze grenzeloze behoefte aan kennis brengt ons niet dichterbij, een dilemma waar de wetenschapper in de voorstelling mee worstelt. 


Nicoline Soeter: “Ik vind het een hele mooie vondst van Lisanne van Aert dat ze in de tekst de wetenschapper terug laat gaan naar de onschuldige nieuwsgierigheid van een kind dat een schelp aan haar oor legt en luistert naar de stem van de zee. Ondanks het volwassen besef dat die stem eigenlijk alleen in haar eigen verbeelding bestaat, spreekt er het verlangen uit om anders naar de werkelijkheid te kijken. Zijn er manieren om naar de zee en alles wat erin leeft te luisteren? Spelend met deze vragen en het verlangen van de wetenschapper heb ik in de muziek een spanningsveld willen uitdrukken tussen bevriezing en een steeds terugkerende vloeibare beweging.”

Luister alvast naar het openingskoor van The Ming Passion opSpotifyYouTube of Bandcamp

Biografie VONK 

VONK is een ensemble met een sterk eigen geluid door de originele bezetting van zang, saxofoons, klarinetten en slagwerk. Vier musici en een componiste vormen de vaste basis; blijven elkaar uitdagen in het vinden van een uitgesproken klank. In hun projecten geven ze internationaal gerenommeerde componisten, songwriters, dichters en librettisten een eigentijdse stem. In januari 2023 kwam het album A songbook of rare feelings uit bij SONNA Records. Een lyrisch en expressief album; muziek en literatuur versmelten, associaties met verschillende genres kunnen ongehinderd naast elkaar bestaan. Het album kreeg vier sterren in de Volkskrant, is uitgebreid te horen geweest bij diverse radio 4 programma’s en op televisie bij Podium Klassiek van de NTR.

VONK was te horen bij o.a. Transit Festival (BE) en Huddersfield Contemporary Music Festival (GB), November Music, Muziektheaterdagen Amsterdam en Cross-Linx. In 2021 was VONK Award Ensemble voor Gaudeamus. Een ander hoogtepunt was de voorstelling GROND in coproductie met Het Zuidelijk Toneel en literatuurfestival Tilt.

Trailer:

Praktisch: Data The Ming Passion 2024 (meer data volgen)

·      27 maart 2024 Theaters Tilburg Première

·      November Music 2024

Betrokken makers:

Compositie – Nicoline Soeter
Libretto – Lisanne van Aert
Lichtontwerp en decor – Floriaan Ganzevoort
Eindregie – Stijn Dijkema

Uitvoerenden:

Sopraan – Sterre Konijn
Countertenor – Kaspar Kröner
Bariton en klarinet  – Erwin Muller
Saxofoon – Tom Sanderman
Slagwerk – Reggy van Bakel
Techniek – Dario Giustarini

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.