Ensemble Odyssee presenteert Les Caractères de la Danse

Ensemble Odyssee presenteert Les Caractères de la Danse

Met workshops, masterclasses, concerten en een Mini-festival

Ensemble Odyssee presenteert Les Caractères de la Danse vanaf januari 2021.

Odyssee herontdekte Franse dansmuziek uit de barok,met reconstructies van historische choreografieën uitgevoerd door danseres Mojca Gal. De tour startte met CD presentatie op 13 februari 2020 in Diemen. De tournee bestaat uit vijftien concerten, waarvan elf in Nederland en twee in Amsterdam. In 2021 in o.a. Enschede, Zaandam, Heiloo, ‘s-Heerenberg, Groningen, Amsterdam, Ede en Middelburg. Tevens organiseert het ensemble een aantal workshops waarin deelnemers zelf de kracht van de dans en muziek kunnen ervaren.

CD & Tournee Les Caractères de la Danse

Het nieuwe project van Ensemble Odyssee draagt de titel Les Caractères de la Danse, ontleend aan de gelijknamige compositie van Jean-Féry Rebel (1666-1747). Dit stuk werd geschreven voor een solo-optreden van de beroemde danseres Mademoiselle Provost, voor die tijd een bijzonderheid omdat vrouwen normaal gesproken niet als solist optraden. Tegelijkertijd vat de titel de basis van het concertprogramma samen: Franse dansmuziek in verschillende vormen, met uiteenlopende karakters en ritmes evenals onverwachtse kleuren van het rijk geïnstrumenteerde ensemble. 

Barok(dans)muziek van Franse componisten leeft van zijn agréments, kleine gebaren, het samenspel en het mengen van alle stemmen door het delen van een partij en het vinden van een gezamenlijke “groove” en inégalité. Het moet niet altijd virtuoos, snel, opzwepend zijn. Deze concertbeleven is laat ook ruimte over voor reflectie en details.Buiten Frankrijk wordt deze muziek, met uitzondering van enkele zeer bekende werken, zeer weinig geprogrammeerd. Helaas, want wat betreft stijl is de muziek voor het publiek bijzonder toegankelijk.

Ensemble Odyssee gaat deze uitdaging aan: alle spelers hebben sinds jaren een bijzondere affiniteit met Franse muziek en zijn bereid om met het zoeken naar de juiste expressie en in het experimenteren met het juiste instrumentarium tot het uiterste te gaan. Nieuw voor Ensemble Odyssee is, dat er in dit project een andere discipline wordt geïntegreerd. Dansmuziek moet immers met een danser uitgevoerd worden – daarom worden de instrumentalisten in dit programma vergezeld door danseres Mojca Gal, die in enkele stukken met zowel originele als ook eigen choreografieën als soliste zal optreden. 

Barokdans is de basis van het moderne ballet. Wat de muziek met de dans verbindt is de gemeenschappelijke retoriek en de uitdrukking: voor elke muzikale figuur is er een equivalent in de dans te vinden, elk gebaar dat in de muziek besloten ligt kan zichtbaar gemaakt worden. Zo versmelten musici en danseres tot één geheel: de bedoeling is dat zij twee gelijkwaardige rollen spelen, en dat de danseres de personificatie van de karakters in de muziek is. 

Musici Ensemble Odyssee
Anna Stegmann (blokfluit), Georg Fritz (blokfluit, hobo), Eva Saladin, David Alonso Molina (viol), Israel Castello Hernandez (viola da gamba), Agnieszka Oszańca (basse de violon), Andrea Friggi (klavecimbel). 

Extra informatie: Eva Saladin is Artist in Residencebij het Festival Oude Muziek in Utrecht in2021

Dans

Mojca Gal

Nieuwe CD Les Caractères de la Danse

Spotify: https://open.spotify.com/album/0Psf1Heytph6iLwXuE9Tti?si=Z0wynDvRROipV8UBamySLQ

Video Trailer programma:

Besprekingen van concerten en CDs:

https://www.ensembleodyssee.com/reviews

Tour seizoen 2020-2021(zie de website voor updates met nieuwe data)

https://www.ensembleodyssee.com/copy-of-calendar

Januari & Februari 2021 & April 2021

Enschede workshops, masterclasses, film, Frans diner en concert met Kaliber Kunstenschool + samenwerking en optreden Concordia Theater: vrijdag 8 januari 2021 (10-17 uur en 20 uur)

Zaandam De Vermaning Nieuwe Huys Concerten: za 9 januari 2021 (20 uur)

Heiloo Witte Kerk Concerten: zo 10 januari 2021 (15 uur)

Kasteelconcerten Huis Bergh ‘s-Heerenberg: zo 24 januari 2021 (15:30 uur)

Musica Antiqua Nova, Groningen: zo 31 januari 2021 (19:30 uur)

Noorderkerkconcerten Amsterdam: za 6 februari 2021 (14 uur)

Akoesticum Ede: Mini-festival met workshops, masterclasses en concert i.s.m. Huismuziek Nederland zo 7 februari 2021 (10-18 uur en 14 uur)

Middelburg Zeeuwsche Concertzaal, Middelburg: vr 23 april 2021 (20 uur)

Dit project wordt gesteund door

Fonds voor de Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuur Fonds, NORMA fonds

FOTO:©Merlijn Doomernik

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.