Ensemble Lumaka viert 15 jarig bestaan met festivalmiddag in Amsterdam!

Ensemble Lumaka viert 15 jarig bestaan met festivalmiddag in Amsterdam!

Ensemble Lumaka – fluit, harp en strijktrio – viert het 15-jarig bestaan met een spetterende FESTIVALMIDDAG op zaterdag 11 januari 2020 in Splendor Amsterdam. Gastmusici en -kunstenaars waarmee Lumaka de afgelopen jaren samengewerkt heeft, brengen feestelijke, muzikale cadeaus en het Ensemble zelf speelt een aantal van hun tophits uit de afgelopen jaren: bekend en onbekend repertoire en bovendien de splinternieuwe prachtige arrangementen van Debussys ‘Prélude àlaprès-midi’ en Ravels ‘Ma mère loye

Oude foto’s, verhalen en muziek worden afgestoft, nieuwe plannen uit de doeken gedaan, zoals een vooruitblik op het theatrale programma ROSY dat op dinsdag 12 mei 2020 in première gaat.

Alle zalen van Splendor Amsterdam worden bespeeld, een bijzondere Miss Verkiezing wordt gehouden en een veiling van een bijzonder object – Verrassing en vermaak plus high tea zijn gegarandeerd!

Op het programma staan Ensemble Lumaka’s meest favoriete werken uit de afgelopen jaren van Ravel (Introduction et Allegro), Francaix, Debussy, Glière en Saariaho én hun splinternieuwe bewerkingen van Debussy’s Prélude àl’après-midi en Ravel’s Ma mère l’oye. Hun gasten nemen korte stukken en performances als verrassing mee.

Gasten: Olivier Patey (soloklarinetist van het Koninklijk Concertgebouworkest), Eke van Spiegel (oud-violiste van Lumaka en violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest), Eric de Clercq (componist, performer, videomaker), Jakob Proyer (theater, performance, licht) e.a.

Wat is er bijzonder aan Lumakas 15-jarig samenspel?

15 jaar geleden richtten fluitiste Jana Machalett, altvioliste Martina Fornien harpisteMiriam OverlachTrio Lumaka op, toen zij nog studenten op het Conservatorium van Amsterdam waren. Later werd het trio uitgebreid met cellist Charles Watt en violiste Saskia Viersen en heet sindsdien Ensemble Lumaka.

Bijzondere klankwereld:                                                                                                                      Sinds begin van het bestaan van Lumaka verbindt het ensemble de liefde voor de bijzondere klankwereld van fluit, strijktrio en harp met een zoektocht naar onbekend of verloren gegaan repertoire. De heterogene en overigens in Nederland unieke bezetting blijft de musici intrigeren: iedereen is uniek in het ensemble en heeft een solistische rol, en toch laten de leden van Lumaka hun klankkleuren optimaal met elkaar versmelten.

Veel composities voor deze bezetting ontstonden tijdens het Interbellum en herinneren ook qua karakter aan deze zijd: zij zitten vol tegenstrijdige emoties, verrassend en grillig –vaak een ontdekking voor musici en publiek. Daarnaast legt het ensemble zich toe op het maken van arrangementen van juist geliefd en bekend repertoire.

Duik in de geschiedenis:                                                                                                               Lumaka duikt vaak de geschiedenis in voor het vinden van stukken of het maken van theatrale producties: Monumenten 1920 en Visionaire Timbreskrijgen komend voorjaar een voortzetting met hun een nieuwe productie: ROSY! – een voorstelling rond de salon van de Nederlandse componiste Rosy Wertheim in het Parijs van de jaren 1930.

Topniveau:

Het ensemble -bekend om zijn hoogstaande uitvoeringen – kon al in de eerste jaren diverse prijzen in de wacht slepen en hun cd’s werden met lovende recensies bekroond. Hun gepassioneerde werk leidt inmiddels tot een volle agenda voor Lumaka. Zo vol als mogelijk is naast de afzonderlijk succesvolle carrières van de musici: van banen bij het Koninklijk Concertgebouworkest respectievelijk het Nederlands Philharmonisch Orkest tot specialisten ofwel solisten in hedendaagse, muziek en docent op conservatoria in Antwerpen en Amsterdam.

Blijvende inspiratie:

Met zo veel verschillende activiteiten is het niet van zelfsprekend en zelfs heel bijzonder te noemen dat Ensemble Lumaka nog steeds een belangrijk onderdeel van ieders musiceerpraktijk vormt. Misschien dat juist de diversiteit van de groep uitdaagt en uitnodigt om vol passie, wederzijds begrip en inspiratie steeds weer naar alle facetten in de muziek te blijven zoeken. 

Concerten 2019/2020

• Zo 29 december 2019, 15:00, Ruïnekerk in Bergen NH

• Za 11 januari 2020, 15:00, Splendor, Amsterdam, Feest! Ensemble Lumaka 15 jaar! met Ensemble Lumaka, gasten, verschillende concertonderdelen door het hele gebouw, hapjes en drankjes

• Do 16 januari 2020, 20:15, Oudhoornsekerk, Alphen aan de Rijn    

• Zo 26 januari 2020, 15:00, Vredebergkerk, Oosterbeek

• Vr 21 februari 2020, 20:15, De Brug, Reeuwijk    

• Zo 29 maart 2020, 20:00, De Brink, Zelhem  

• Di 12 mei 2020, 20:15, Raadhuis, Hilversum: ROSY! (Première)

FOTO: Sarah Wijzenbeek

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.