Ensemble Lumaka presenteert twee muziekfilms met orkestwerken van Debussy en Ravel

Ensemble Lumaka presenteert twee muziekfilms met orkestwerken van Debussy en Ravel

Ensemble Lumaka (fluit, strijktrio, harp) heeft deze winter twee bijzondere muziekfilms opgenomen: unieke eigen arrangementen van de orkestwerken Prélude à laprès-midi d’un faune van Debussy en Ma mère loye van Ravel, met beelden van de opnamesessie, de musici en de meewerkende technici – een kijk achter de schermen van Lumaka. 

De films zijn vanaf 14 april 2021 voor publiek mee te maken, online.

Ensemble Lumaka: Wij missen de live-optredens, onze kamermuziekconcerten en het meeste: het persoonlijke contact met iedereen in het publiek – tijdens het optreden, in de pauzes of na afloop. Daarom hebben wij ervoor gekozen om in onze videos veel beelden van de ‘achterkant‘ van ons musiceren te laten zien: alle bezigheden, voorbereidingen en gebeurtenissen rond het maken van een opname. We hopen dat we op deze manier de muziek en ook onszelf dichter bij het publiek kunnen brengen.

Het gaat bij deze films dus niet om een opname van een concert of een live-stream maar om een montage van verschillende beelden met fantastische opnames die die dag ontstonden. 

De film is een perfecte manier om niet alleen deze nieuwe arrangementen van Ravel’s en Debussy’s klassiekers te leren kennen maar ook de musici van het Ensemble Lumaka en hun manier van samenwerken. 

Te zien via de volgende links (youtube kanaal Ensemble Lumaka):

Ensemble Lumaka – Debussy, Prélude à l’après-midi d’un faune, arr. Jana Machalett

Ensemble Lumaka – Ravel, Ma mère l’oye, arr. Martina Forni

De opnamen zijn gemaakt door Eric de Clercq in de Betlehemkerk / Studio 150 in Amsterdam Noord, 18 december 2020.

Ensemble Lumaka brengt de jaren 30 naar het heden

Ensemble Lumaka heeft door zijn bijzondere bezetting een directe binding met de jaren twintig en dertig. De bezetting fluit, harp en strijktrio werd in de jaren twintig voor het eerst in het leven geroepen door de Parijse harpist Pierre Jamet. Hij gaf diverse componisten opdrachten om nieuw werk te schrijven.

Ensemble Lumaka duikt regelmatig in de archieven op zoek naar muziek en tekst uit de jaren twintig en dertig. Het ensemble neemt het publiek in zijn concerten/voorstellingen mee naar die tijd in Nederland, en nu dus ook naar Frankrijk. Hoe leefden, dachten en luisterden de mensen toen? Door de elementen theater, kostuums en een subtiele enscenering te combineren zet het ensemble een geheel eigen sfeer neer.

Ensemble Lumaka bestaat uit musici van verschillende toporkesten en -ensembles (o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest) die al meer dan vijftien jaar samen spelen en hun liefde voor de kamermuziek delen.

Ensemble Lumaka: 

Jana Machalett, fluit | Saskia Viersen, viool | Martina Forni, altviool | Charles Watt, cello | Miriam Overlach, harp

www.ensemblelumaka.com

www.facebook.com/ensemble.lumaka

FOTO:©Sarah Wijzenbeek.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.