Efteling voegt nieuw betoverend sprookje toe aan het assortiment

Efteling voegt nieuw betoverend sprookje toe aan het assortiment

Recensie: Martijn van Vuuren

In het Efteling theater presenteert Efteling Theaterproducties op zaterdag 30 september haar nieuwste familiemusical: De sprookjessprokkelaar. Dit is alweer de 15de productie die zij op de planken brengen. En dat ze ervaring hebben in het maken van betoverende voorstellingen blijkt ook weer uit dit nieuwe sprookje.

Het verhaal is gebaseerd op het boek De Sprookjessprokkelaar van prinses Laurentien en schrijver Paul van Loon en vertelt het verhaal over het 12-jarige meisje Sterre. Dit meisje is haar moeder verloren en sluit zich sindsdien op, op haar kamer met het boek dat ze van haar moeder heeft gekregen. Haar opa vertelt haar over een sprookjesbibliotheek in een verlaten kasteel. Het meisje gaat op zoek naar deze bibliotheek en beleeft tijdens haar zoektocht weer nieuwe avonturen. 

De Efteling weet evenals in haar attracties ook op het podium een sprookjesachtige sfeer te creëren. Het prachtige decor, ontworpen door Joris van Veldhoven, bevat vooral veel takken. In combinatie met het mooie lichtontwerp Wim Dresens weten ze de juiste sfeer te zetten. 

De productie is in principe voor 6+. Dit heeft niet te maken met dat het anders te eng is, maar het verhaal is wellicht anders moeilijk te begrijpen. Maar ondanks dat is er genoeg te zien, beleven en te horen. 

De 12-jarige Sterre wordt afwisselend gespeeld door Gioia Parijs, Lilo van den Bosch en Noa Zwan. Dit laatste meisje mocht het spits afbijten en deed dit met verve. Waar je in het begin de spanning nog wel terug hoorde in haar stem, raakte ze gedurende de voorstelling meer op haar gemak en wist ze deze toch geen makkelijke rol vol overtuiging neer te zetten.

Diederik Rep vertolkte de rol van Opa Anders en de Sprookjessprokkelaar. Vooral deze laatste personage is prachtig gecreëerd. Het is bijna een tot leven gekomen pop uit één van de attracties uit het park. 

Dieter Spileers, die zowel Graaf Stanislav als Willem van der Deckens en Oberon speelde was de verrassing van de voorstelling. Hij wist op zijn eigen komische wijze drie totaal verschillende personages neer te zetten. Daarnaast was hij ook onderdeel van het ensemble. Kortom een zeer veelzijdig acteur. 

Overige rollen verder gespeeld door Marleen de Vries ( Catharina van der Decken en Titania) en Käthe Staallekker (Moeder van Sterre en moeder van Stijn). 

Een mooie toevoegingen in deze productie was de acrobatiek van Nick van der Heyden en Li Ling Kassing. Deze wisten met de combinatie van de mooie decors/kleding en belichting de betoverende sfeer nog verder naar een hoger plan te tillen. 

Daarnaast spelen er iedere voorstelling tien grootouders met hun kleinkind eenmalig een gastrol in de voorstelling. Deze worden door de cast professioneel door de voorstelling geleid en zorgen voor een ontroerende toevoeging aan het geheel. Je ziet de trots van de opa’s en oma’s afstralen en de kleinkinderen stralen op het podium. 

Je kunt dus wel zeggen dat de Efteling er weer in is geslaagd een spookjesachtige sprookjesvoorstelling te brengen in het sprookjestheater van het sprookjespark met “de Sprookjessprokkelaar”.  

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.