Eerste zwembadtheatertoer door Nederland

Eerste zwembadtheatertoer door Nederland

ijdens de eerste zwembadtheatertour door Nederland vertellen vijf actrices met roots in Somalië, Syrië, Palestina, Algerije, Marokko, Nederlands-Indië en Suriname hun verhalen over familiegeschiedenis, de oorlog, onderdrukking, vluchten en leven in Nederland.

In de moderne bewerking van Trojaanse Vrouwen door Euripides wordt de aloude strijd van de Grieken tegen de Trojanen in Trojaanse Wijven vertaald naar de huidige migratie- en vluchtelingenstroom in Nederland en wat het betekent om hier in deze tijd als niet-westerse vrouw te leven.

 

Op een drijvend podium vindt de ‘Wijven Veiling’ plaats. Daar worden de Trojaanse vrouwen geveild aan Griekse legerleiders, het publiek. Zij mogen na jarenlang oorlog voeren eindelijk naar huis, met een Trojaanse vrouw als oorlogsbuit. De zee, het water is nauw verbonden aan deze voorstelling. De Grieken kwamen immers aan op schepen en namen hun buit, de vrouwen, mee over water.

De Trojaanse karakters verdwijnen naar de achtergrond als de actrices hun echte oorlogs-, vlucht- en migratieverhalen herbeleven. En hoe deze hebben bijbedragen tot de vrouwen die ze nu zijn. Samen ontdekken ze elkaars levensenergie en gemeenschappelijke vrouwelijke kracht. 

Trojaanse Wijven is geen standaardvoorstelling maar een intieme beleving. Het publiek zal geen afstand meer voelen tussen zichzelf en de vijf vrouwen. Zij hadden hun buurvrouw, vriendin, nicht of zus kunnen zijn. 

https://www.buddyfilmfoundation.com/trojaansewijven 

CAST

 

Khadija Sabriye

Fotograaf: Maria Bodrug

Khadija vluchtte voor de oorlog in Somalië en kwam in Nederland terecht. Hier ontwikkelde ze zich tot een selfmade stand-upcomedian. Ze speelde in comedy clubs door heel het land. Naast haar werk in het theater werkt ze ook in de zorg als verpleegster. Daarnaast speelde ze de hoofdrol in de commercial voor VluchtenlingenWerk Nederland voor hun 40-jarige jubileum.

Safaa Khelifati 

Fotograaf: Maria Bodrug

Safaa is opgeleid als danseres en volgde een cursus op de acteervakschool in Rotterdam. Sinds haar rol in de serie Buurt Tories van regisseur Lance Tangestani heeft ze gekozen om zich verder te ontwikkelen als actrice. Verder heeft ze een hoofdrol in de korte film De Vloer. Safaa is trots op haar Marokkaans-Algerijns-Nederlandse identiteit en voelt zich thuis in de multiculturele stad Rotterdam. 

 

Maya Jaber

Fotograaf: Maria Bodrug

Maya studeert aan het Nova College in Haarlem als actrice en is een deelnemer van Buddy Film Foundation. Ze vluchtte enkele jaren geleden samen met haar familie uit Syrië. Trojaanse Wijven zal haar eerste grote optreden worden. Ze is ook te zien bij gezelschap De Gasten. Na haar opleiding hoopt ze aangenomen te worden op een van de officiële Toneelscholen. 

 

Sabrina NaberMacnack

Fotograaf: Maria Bodrug

Sabrina studeerde af als technicus en besloot na een paar jaar werken toch voor een carrière in de spotlights te kiezen. Ze volgende een opleiding bij Theaterschool de Trap en werkte vervolgens voor Theatergezelschap De Bonte Hond, Maas Theater en comedygezelschap Boesjans. Ze was te zien in de korte film Donna. Sabrina heeft Surinaamse roots. 

 

Dewi Reijs

Fotograaf: Maria Bodrug

 

Dewi studeerde af aan de Toneel & Kleinkunstacademie. Ze werkte bij verschillende theatergezelschappen zoals Huis  aan de Amstel, Theater Rast, Hummelinck en Stuurman en International Theater Amsterdam. Naast haar acteerwerk voor film en theater is ze actief als schrijver en regisseur. Ze is founder van Buddy Film Foundation. Dewi heeft Indische roots.

 

 

 

 

 

BUDDY FILM FOUNDATION

Trojaanse Wijven is tot stand gekomen door Buddy Film Foudation. Deze stichting is in 2017 opgericht door actrice Dewi Reijs, regisseur Dennis Overeem en producent In-Soo Radstake. Het is een startloket voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven en wil hen met workshops, coaching en concrete filmprojecten helpen naar betaald werk. De afgelopen jaren hebben ruim 200 gevluchte filmmakers en creatieven uit 12 verschillende landen zich bij Buddy Foundation aangesloten. www.buddyfilmfoundation.com 

SPEELLIJST

Rotterdam, Oostelijk Zwembad, Gerdesiaweg 480

Vrijdag 8 april (try-out), aanvang 21.00 uur

Zaterdag 9 april (première), aanvang 21.00 uur

Zondag 10 april, aanvang 21.00 uur

 

Enschede, Zwembad Het Slagman, Park de Kotten 325

16 april, aanvang 21.00 uur

17 aprl, aanvang 21.00 uur

Den Haag, Zwembad sportcentrum de Houtzagerij, Hobbemastraat 93

30 april, aanvang 21.00 uur

1 mei, aanvang 21.00 uur

Deel 2 van de tour start in het najaar van 2022 met locaties in Utrecht en Amsterdam.

 

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.