Eerste Nederlandse dansvoorstelling over

Eerste Nederlandse dansvoorstelling over

de vulva ‘PINK PORTAL’

Op vrijdag 25 november 2022 start de theatertour van de eerste Nederlandse dansvoorstelling ooit over de vulva. PINK PORTAL is een informatieve, grappige maar ook emotionele dansvoorstelling over alle levensfasen van de vulva – van haar eerste menstruatie, haar seksuele ervaringen en bevallingen tot en met de overgang. 

Al eeuwen wordt de vulva onderschat door mannen én vrouwen. Ook historische figuren zoals psychiater Sigmund Freud maakten zich hier schuldig aan. Zo waren vrouwen volgens Freud mentaal ziek als ze het hen niet lukte om vaginaal een hoogtepunt te bereiken. Een orgasme via de clitoris duidde volgens hem op ‘gestoord’ en ‘seksueel onvolwassen gedrag’ en moest behandeld worden door de clitoris te verwijderen. Hiermee zou namelijk masturbatie, lesbianisme en hysterie worden voorkomen vond hij.

In PINK PORTAL schijnen 7 vrouwen, jong en oud, hun licht op de controle, kritiek, verafgoding en censuur waarmee de vulva en het vrouwelijk lichaam al eeuwen te maken heeft.

De vulva verdient meer aandacht. Want zelfs anno 2022 weten we te weinig van haar ware aard. Nog steeds bestaan er taboes over haar natuurlijke processen zoals schaamhaar, menstruatiebloed, seksualiteit, bevallen en de menopauze. En ook nu gaan er nog veel onwaarheden de ronde over de flamoes, honingpot, brievenbus, druipgrot, gleuf en oester.

 Wist jij bijvoorbeeld dat 1 op de 3 vrouwen pijn ervaart tijdens penetratie en dat vrouwen denken dat dit er gewoon bij hoort? En dat een uroloog pas in 1998 voor het eerst het inwendige gedeelte van de clitoris ontdekte, een enorm groot orgaan onder het topje van de genotsijsberg? Nog steeds wordt de lust van de man geprojecteerd op de vulva en zien we niet wie ze werkelijk is. 

PINK PORTAL is bedacht en ontworpen door choreograaf en theatermaker Cecilia Moisio en is bedoeld om taboes rondom de vulva te doorbreken. De voorstelling is tevens een statement over hoe er anno 2022 naar de vulva en het vrouwenlichaam wordt gekeken.

OVER CECILIA MOISIO

De van oorsprong Finse Cecilia Moisio danste bij Dansgroep Krisztina de Châtel en daarna bij Ward/waRD – Ann van den Broek. In 2014 won ze de prijs van de Nederlandse Dansdagen en in 2019 de prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Cecilia woont al vele jaren in Nederland. Als choreograaf maakte ze inmiddels 27 voorstellingen die in 15 landen te zien zijn geweest. In de (inter)nationale podiumkunstenwereld wordt ze gezien als een veelzijdige en vernieuwende maker met een multidisciplinaire stijl. Haar werk is rauw, relativerend, psychologisch maar ook zeer humoristisch. PINK PORTAL toert van november 2022 tot en met maart 2023 door Nederland.

♥♥♥

SPEELLIJST PINK PORTAL 2022 – 2023

Vrijdag 25 november 2022 – Parktheater Eindhoven

Donderdag 1 december 2022 – De Nieuwe Vorst Tilburg

Donderdag 8 december 2022 – Theater aan de Rijn Arnhem

Woensdag 11 januari 2023 – Theater Kikker Utrecht

Dinsdag 17 januari 2023 – Chassé Theater Breda

Woensdag 18 januari 2023 – Maas Podium Rotterdam

Vrijdag 20 januari 2023 – Schouwburg de Lawei Drachten

Zaterdag 21 januari 2023 – Korzo Den Haag

Donderdag 26 januari 2023 – Schouwburg Hengelo

Zaterdag 28 januari 2023 – INS BLAU Leiden

Vrijdag 3 maart 2023 – Theater de Machinefabriek Groningen

Zaterdag 25 maart 2023 – LUX Nijmegen

Woensdag 29 maart 2023 – Meervaart Theater Amsterdam

♥♥♥

Kijk voor meer informatie op: ceciliamoisio.com 

Foto Bart Grietens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.