Eerste namen festival Other Futures bekend

 Het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld
Website
www.otherfutures.nl is live en kaartverkoop gestart

Festival | 2 – 4 februari 2018 | Melkweg & Sugarfactory, Amsterdam
Expositie | 14 januari – 11 februari 2018 | Melkweg Expo, Amsterdam
Storytellers event | 1 februari 2018 | VondelCS, Amsterdam

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari staan de Melkweg en Sugarfactory volledig in het teken van sciencefiction. Other Futures is het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld met een zeer divers programma vol films, anime & manga, literatuur, beeldende kunst, muziek, multimedia performances, storytelling, spoken word, masterclasses, lezingen en debatten. Other Futures presenteert vandaag vol trots de eerste namen van het programma op de gloednieuwe website www.otherfutures.nl. Tevens is de kaartverkoop voor het festival gestart.

Het programma van Other Futures wordt de komende weken verder uitgebreid. Zo wordt er binnenkort meer bekend gemaakt over het filmprogramma. Hieronder worden vier bijzondere programmaonderdelen uitgelicht:

OFPB_1.jpgNNEDI OKORAFOR
 (Nigeria/Verenigde Staten)
“You cannot find a solution to a problem until you imagine that solution first…” 

Nnedi Okorafor schrijft  boeken die “politically complex science fiction and lyrical fantasy” combineren, aldus The New York Times. Zij is ervan overtuigd dat sciencefiction de wereld kan veranderen. In haar dystopische sciencefictionroman Lagoon worden een marinebiologe, een rapper en een soldaat meegesleurd in een vloedgolf. Lagos is het Portugese woord voor Lagoon en de naam van de Nigeriaanse stad “where nothing works yet everything happens”, aldus Okorafor in haar voorwoord.

BLACK CONSTELLATION MET MIND OVER MIND (Verenigde Staten)OFPB_2.jpg
Een avondvullend programma in samenwerking met het interdisciplinaire avant-gardistische collectief Black Constellation uit Seattle met hiphop innovators Shabazz Palaces, rapduo THEESatisfaction, kunstenaar en filmmaker Maikoiyo Alley-Barnes en kunstenaar Nep Sidhu. In Black Constellation komen futurisme, hiphopcultuur en sciencefiction samen in een bombastische performance, waarbij ‘oncomfortabele’ onderwerpen aan de orde komen.

In samenwerking met Metro54 en Other Futures ontleedt Black Constellation tijdens Mind over Mind de context van coolness in sci-fi. Het programma bestaat uit een lezing, een concert, een performance en een film. 

OFPB_3.jpgAIRICH (Nederland)
Futurism meets Afropunk op ‘Planet AiRich’. AiRich brengt met haar (portret)fotografie verleden en toekomst samen in surrealistische en psychedelische beelden. Zij gebruikt portretfotografie als medium om verhalen te vertellen, geïnspireerd door mythologie en sciencefiction. Ze kiest vaak voor modellen met unieke eigenschappen en een uiterlijk dat aan het westerse schoonheidsideaal ontsnapt en onderstreept het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de zwarte identiteit.

VANDANA SINGH  (India)OFPB_4.jpg
“Earthling, human, female, Indian”, zo introduceert Singh zich op haar website. Zij is vooral bekend als fysicus en schrijver van speculative fiction. “No other genre asks deeper questions about the human condition or sets up literary thought experiments about our interaction with the physical world, including other worlds and new technologies.” Singh doet artistiek en interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. Ze verkent mogelijke toekomsten, zowel in haar verhalen als met studenten. In haar novelle Entanglement repareert een wereldwijd netwerk van intelligente robots metaanlekken op de arctische oceaanvloer.

Naast het driedaags multidisciplinair festival bestaat het platform Other Futures ook uit de tentoonstelling  Creating Other Futures in Melkweg Expo, het eendaagse storytellers event New Narratives for Climate Action en een online platform.

ExpositieCreating Other Futures
In Melkweg Expo is van 14 januari t/m 11 februari 2018 gratis een tentoonstelling van Other Futures te bezoeken met installaties van vijf kunstenaars uit Palestina, Mexico, Singapore, Kenia en Nederland.

Storytellers event New Narratives for Climate Action
In deze veranderende en uitdagende tijden maakt sciencefiction het mogelijk om andere toekomstbeelden voor te stellen. De Other Futures Academy biedt een eendaags storytellers event voor het delen van inspirerende, uitdagende en spannende verhalen van niet-westerse culturen en hun visie op klimaatverandering. Diverse makers en denkers van het festival Other Futures delen hun inzichten en kennis met het Nederlandse publiek.

Over Other Futures
Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment. Het platform Other Futures bestaat uit een driedaags multidisciplinair festival (2-4 februari 2018), de tentoonstelling Creating Other Futures  (14 januari t/m 11 februari 2018), het storytellers event New Narratives for Climate Action (1 februari 2018) en een online platform. Meer informatie: www.otherfutures.nl

Over Melkweg
MELKWEG AMSTERDAM
De Melkweg staat voor popcultuur in de breedste zin van het woord. Honderden concerten, clubnachten, (muziek)films, theatervoorstellingen, exposities en multidisciplinaire evenementen trekken jaarlijks in totaal meer dan 400.000 bezoekers. In de Melkweg staan gevestigde namen naast nieuw talent en krijgen opkomende stromingen de kans een breed publiek te bereiken. De diversiteit in programmering en publiek, in combinatie met de verschillende ruimtes en de bijzondere locatie, maken de Melkweg al jaren een unieke plek.

MELKWEG EXPO
Melkweg Expo is een open platform en expositieruimte voor tentoonstellingen van innovatieve en eigentijdse fotografie van opkomend talent. Melkweg Expo is een laagdrempelig podium waar veelal jonge mensen op ongedwongen manier met kunst en cultuur in aanraking komen en de enige fotografieplek die standaard tot 21:00 uur open is voor passanten en voor de Melkweg concertbezoekers zelfs tot diep in de nacht. Door een divers programma, de actualiteit van de onderwerpen, de keuze van de fotografen en grote mate van afwisseling weet Melkweg Expo de aandacht van publiek en media vast te houden.

Over Sugarfactory
Sugarfactory is een club en live podium in het hart van Amsterdam waar een jong publiek in een intieme en inspirerende sfeer vooruitstrevende pop- en clubtalenten kan ontdekken. Talent dat van hieruit de stap kan maken naar een groter nationaal of internationaal podium.

Over VondelCS
Media & Cultuur LAB van AVROTROS.
VondelCS biedt een podium aan creatief talent dat voor innovatie zorgt op het gebied van media, cultuur en kunst. VondelCS nodigt je uit om je talenten verder te ontwikkelen en geïnspireerd te raken! 

Meer informatie: www.otherfutures.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.