Eerste editie BankGiro Loterij Theaterweekend doorslaand succes

Eerste editie BankGiro Loterij Theaterweekend doorslaand succes

Meer dan 100.000 bezoekers bij eerste theaterweekend

Met meer dan 100.000 bezoekers, in de ruim 50 deelnemende theaters, mag deze eerste editie van het BankGiro Loterij Theaterweekend een doorslaand succes genoemd worden. Initiatiefnemers Albert Verlinde van het Nationaal Theaterfonds en Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds waren de afgelopen dagen in meerdere theaters door het land te vinden en hebben daar met eigen ogen gezien hoeveel nieuwe bezoekers hun weg naar het theater hebben gevonden. ‘Het is bijzonder om te zien dat niet alleen de reguliere theaterbezoekers dit weekend naar hun theater kwamen maar zeker ook mensen die bijna nooit in het theater komen nu toch een kijkje kwamen nemen bij een voorstelling, een workshop of een andere activiteit. Dit is precies wat we wilden bereiken met dit theaterweekend. Ik hoop dan ook stiekem dat deze eerste editie het startsein is voor een nieuwe traditie en dat we dus volgend jaar weer een Nationaal Theaterweekend op kunnen zetten’ zegt Albert Verlinde.

Bijzondere activiteiten

In Zaandam vond vrijdagavond een Nachtparade plaats, met korte acts op plekken waar het publiek nooit komt, zoals de orkestbak, de artiestenfoyer, de regiecabine en zelfs de douche in de kleedkamers. Ook kon het publiek daar overnachten en de volgende ochtend ontbijten compleet met yoga workshop. Ook in andere theaters kon men achter de schermen een kijkje nemen. Vaak werd de rondleiding door een bekende acteur of door de theaterdirecteur gegeven, zoals in Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Drachten, Eindhoven en in Leiden zelfs ‘s avonds laat in het donker met een zaklamp.

In theaters De Meervaart (Amsterdam) en Geert Teis (Stadskanaal) zonden de regionale omroepen speciale programma’s uit vanuit de foyer van het theater.

In Stadschouwburg Nijmegen was de programmering ingestoken rond het thema griezelen. Op zondagmiddag konden kinderen griezelworkshops volgen voordat ze naar een voorstelling van het Griezelkabinet gingen. Op zaterdagavond speelde de voorstelling Horror van Jakob Ahlbom voor het volwassen publiek. ‘Wij zagen daarbij erg veel publiek dat voor het eerst naar de schouwburg komt’, laat de programmeur weten.

Nieuw publiek

In Schouwburg Amphion te Doetinchem telde het theater minimaal 25% nieuw publiek. “Dit was een top weekend” laat directeur Charles Droste weten, ‘Naast drie uitverkochte voorstellingen en veel nieuw publiek ben ik vooral blij met de vele enthousiaste reacties van mensen die niet wisten hoe leuk theater kon zijn!’

Vrijheid van meningsuiting

In De Blauwe Kei in Veghel werd er een debat georganiseerd over de vrijheid van meningsuiting op het toneel, met onder andere cabaretier André Manuel, die de avond ervoor in hetzelfde theater speelde voor een uitverkochte zaal.

BankGiro Loterij Theaterweekend

Om het theater-vak te vieren en heel Nederland te laten zien hoe leuk, mooi, waardevol, ontroerend, grappig of fijn een avondje theater kan zijn, hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds het BankGiro Loterij Theaterweekend in het leven geroepen. Het was dit weekend voor het eerst dat er een Nationaal Theaterweekend plaatsvond in Nederland. Afgelopen dagen kon het publiek bij vijftig deelnemende theaters voor slechts 10 euro naar voorstellingen én vonden er allerlei interessante activiteiten plaats.

Meer informatie

Voor meer informatie over het BankGiro Loterij Theaterweekend ga naar nationaaltheaterweekend.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.