Eerste cabaretpodcast ‘Elektra’ viert 200ste verjaardag met Harm Edens

Eerste cabaretpodcast ‘Elektra’ viert 200ste verjaardag met Harm Edens

Harm Edens, presentator van het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws is morgen te gast in de 200ste aflevering van Elektra, de eerste cabaretpodcast van Nederland. Hierin vertellen Nederlandse en Vlaamse cabaretiers en comedians over hun meest afschuwelijke optredens.

Cabaretier Wouter Monden is de host en bedenker van de Elektra-podcast, met ruim 75.000 luisteraars per maand. Hij interviewde inmiddels 200 cabaretiers waaronder Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Peter Pannekoek, Youp van ’t Hek, Arjen Lubach, Najib Amhali, Philippe Geubels en Guido Weijers. Zij vertellen hilarische verhalen over vreselijke optredens bij bedrijven, bijna lege zalen en bezoekers die proberen bijdehanter dan de cabaretier zelf te zijn.

Pandemie
De podcast ging live in januari 2020 en werd al snel heel populair. “Het was destijds de enige comedy-podcast in Nederland”, aldus Monden. “En toen kwam de pandemie, iedereen had tijd om een podcast te luisteren en op te nemen. Sommige cabaretiers meldden zich zich zelfs spontaan bij me aan. Anderen heb ik persoonlijk benaderd. Bijna iedere cabaretier of comedian heeft staan ploeteren in kleine tentjes, ook Bert Visscher, Arjen Lubach en Brigitte Kaandorp.”

Lenen, lenen, betalen, betalen
Youp werd bekend met zijn lied: lenen, lenen, betalen, betalen dat werd uitgezonden op televisie. Maar in de tien jaar daarvoor stond hij ook in kleine zaaltjes voor een paar mensen te spelen. Ik vind het vooral interessant om te laten zien welke hilarisch afschuwelijke dingen je als beginnende cabaretier meemaakt en hoe lang het kan duren voordat je als cabaretier geslaagd bent.”

Peuken en bier
De podcast is genoemd naar het Sliedrechtse jongerencentrum Elektra, waar veel cabaretiers in hun beginjaren optraden. “Als je daar in het verleden moest spelen, dan zeiden collega’s: succes!”, zegt Wouter Monden. “Het was een bijzondere plek, binnen was het vreselijk: het was rumoerig, iedereen kwam daarheen om te roken en overal lagen peuken en restanten van bier”.

Solotournee
Wouter Monden won in 2010 de juryprijs van de Culture Comedy Award, een prijs voor stand-up comedy in Nederland en België. Al bijna tien jaar is hij de vaste publieksopwarmer van alle televisieshows van Arjen Lubach en speelt hij regelmatig in verschillende comedyclubs. Hij schreef mee aan onder andere Dit was het nieuws, Is er een dokter in de zaal en The Roast of Johnny de Mol. En is wekelijks met een column te horen op radiostation Kink. Met Stormbrein staat Wouter in ’23-’24 met zijn eerste volwaardige solotournee in de Nederlandse theaters. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.