Een swingende avond bij Greaseman in Theater Dakota

Een swingende avond bij Greaseman in Theater Dakota

Zin in een swingende avond vol nieuwe calypso-songs en een mooi liefdesverhaal? Op do 9 november staat Greaseman in het Haagse Theater Dakota. Greaseman neemt het publiek mee naar Curaçao met een band bestaande uit steelpanspeler Konkie Halmeyer, de fantastische jonge Curaçaos-Nederlandse zangeres Susan Malaika Bailey, trompettist/drummer Walther Muringen en natuurlijk componist en gitarist Jef Hofmeister. Onder de rook van de voormalige Shell raffinaderij op Curaçao voltrekt zich een tragisch liefdesverhaal over een man en de geliefde die hij achterliet. Het Volksoperahuis, naast Jef Hofmeister bestaande uit regisseur en acteur Kees Scholten, brengt met Greaseman een avond over Curaçao en Nederland vol rake liederen, liefde en actualiteit.

 

Meer over Greaseman

Op Curaçao doet een verhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Het is onmogelijk om hem te pakken te krijgen; zijn hele lichaam is ingesmeerd met olie, waardoor hij iedereen ontglipt. In de volksmond staat hij bekend als de ‘greaseman’. Het Volksoperahuis combineert het waargebeurde verhaal van deze mysterieuze man met het honderdjarig bestaan van de olieraffinaderij op het eiland. In de jaren ’80 werd deze door Koninklijke Shell voor 4 gulden van de hand gedaan aan de Curaçaoënaars. De inkomsten van het bedrijf zijn van levensbelang voor bevolking, maar de vervuiling op het eiland is enorm. Greaseman gaat over de dilemma’s die dit oproept, maar ook over de vraag ‘hoe nu verder?’

 

De makers van Greaseman
De jonge zangeres en performer Susan Malaika Bailey heeft een diepe soulstem die ze met veel gevoel voor funk laat klinken. Een deel van haar jeugd bracht zij door op Curaçao waarna ze naar Nederland verhuisde. Met Ruben van Domburg vormt ze de band Bombilate. Ook werkte Susan samen met Raymi Sambo. De Curaçaose steelpan -oftewel oliedrum- speler Konkie Halmeyer verdiende zijn sporen in de jazzwereld en was in Nederland bijvoorbeeld te zien samen met Hans Dulfer en Lucas van Merwijk. Hiernaast speelde hij in de Volksoperahuis-voorstellingen Tambú, a Freedom Song en Morto i Laman. Konkie combineert Caribische ritmes met een groot gevoel voor soul. Trompettist en multi- instrumentalist Walther Muringen is bekend van o.a. zijn werk met Ronald Snijders maar speelt ook met Denise Jannah en bij verschillende theaterprojecten van o.a. Urban Myth. Bij Het Volksoperahuis was hij te zien in Kerst in Paramaribo.

 

Het Volksoperahuis

Het Volksoperahuis maakt muzikale, vaak ronduit swingende, voorstellingen over onderwerpen die hun oorsprong hebben in het verleden, maar ons heden nog weldegelijk bepalen. Thema’s uit het koloniale verleden staan centraal en worden gebruikt om het heden te duiden. Kees Scholten, regie en spel, en Jef Hofmeister, verantwoordelijk voor muziek en tekst, creëren samen muzikale voorstellingen met humor. Steeds wordt de vaste kern aangevuld met muzikanten en theatermakers die een tegenwicht kunnen bieden aan het ‘Hollandse geluid’.

 

Credits Greaseman

Naar een idee van Albert Schoobaar
Regie: Kees Scholten
Tekst en composities: Jef Hofmeister
Spel en zang: Kees Scholten en Susan Malaika Bailey
Muziek: Jef Hofmeister (gitaar), Konkie Halmeyer (steelpan en bas), Walther Muringen (trompet, percussie)

Videobeelden: Octavio Curiel
Licht: Gé Wegman
Decor: Robert van der Hoop en Bas Peeters
Techniek: Wijnand Moeken en Robbert de Jongh
www.volksoperahuis.nl

FOTO: Jochem Jurgens

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.