Een succesvol musicaldebuut op het ijs, Bertrie Wierenga beleeft première in De tocht

Een succesvol musicaldebuut op het ijs, Bertrie Wierenga beleeft première in De tocht

Recensie en foto’s: Marielle Hoexem

Op zaterdagmiddag 18 november mochten wij terugkeren naar het Frisotheater in Leeuwarden voor een nieuw feestje. Het spektakel De Tocht krijgt er een nieuwe hoofdrolspeelster bij. De tocht gaat over vijf vrienden die ooit samen een pact hebben gesloten om de tocht te schaatsen. Ze zijn elkaar zoveel jaar later wat uit het oog verloren en de vraag is of ze samen op de bonkevaart aan zullen komen. Om dit verhaal te vertellen staat een grote groep acteurs en figuranten, begeleidt door een liveorkest, op een gigantische en deels draaiende ijsvloer. 

Bertrie Wierenga maakt in deze bijzondere voorstelling haar musicaldebuut als Annet. Een van de vijf jeugdvrienden die een geheim met zich meedraagt. Ze wil de tocht hoe dan ook uitrijden, omdat ze misschien de kans nooit weer zal krijgen. De meeste mensen zullen Bertrie kennen uit GTST en daarnaast hebben we een voorproefje van al haar talenten kunnen opvangen in The Passion dit jaar. Dat ze kon zingen en acteren wisten we al. Deze voorstelling vraagt echter ook skills op de schaats en dat gaat Wierenga moeiteloos af.  Je eerste musical instappen als de hoofdrolspeler is spannend, maar ze heeft het fantastisch gedaan. Het plaatje klopt vanaf de eerste scéne waar ze de toon zuiver en overtuigend zet voor de rest van de middag. Bertries Annet overtuigd in het spel, in de zang en op de schaats. Ze speelt veel alleen, omdat de vrienden elkaar vroeg in de tocht kwijtraken. Dit hindert haar echter totaal niet. Het enige puntje dat overblijft is het accent. Als geboren Friese heeft Bertrie een heel natuurlijke Fries geluid in haar stem en dit wordt soms nog een beetje gemist. Van mij had dat echte Friese accent er de hele voorstelling mogen zijn. 

Na de voorstelling geeft Wierenga aan te hebben genoten van de première. Vooral omdat ze al enkele keren heeft mogen spelen was dit niet meer overleven maar genieten. Haar hoogtepunt als Annet ligt in de scéne vlak voor Franeker, waar ze in het nummer ‘Waarheen’ de keuzes in het leven aan zich voorbij laat glijden. Ik kan niet anders dan me bij dit hoogtepunt aansluiten. Het prachtige nummer gaf in deze geweldige première kippenvel.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.