Een nieuwe generatie musical presenteert zich: amusement en engagement hand in hand

Een nieuwe generatie musical presenteert zich: amusement en engagement hand in hand

#1.EENNIEUWEMUSICAL verspreidt een inhoudelijk signaal dat de ontwikkeling en integratie van de musical in Nederland stimuleert. Op 30 augustus 2019 presenteert een nieuwe generatie musical zich in Amsterdam, met teasers van nieuwe Nederlandse musicals in ontwikkeling en optredens van vernieuwend repertoire. Vijftien performers- en makers staan op het toneel, waaronder Musical Award winnaars Jochem Smit, Terence van der Loo, Jeannine La Rose en Erik Brey.

Vernieuwing is nodig
De avond is een initiatief van Niels van Doormalen, pleitbezorger van vernieuwing in de musical. Vanaf september gaat van Doormalen, als eerste Nederlander ooit, de master ‘Producing for Musical Theatre’ volgen aan de University of London, met steun van het VSB-Fonds en de Van den Ende Foundation. Het musicalwalhalla in het Verenigd Koninkrijk is voor Niels een belangrijke leerschool, maar zijn toekomst ziet hij hier in Nederland: “Ik zie het als een missie om makers, fondsen, politici en producenten erop te attenderen dat het hier ook anders kan. Amusement en een maatschappelijke betrokkenheid, hand in hand.”

Een inhoudelijk gesprek
De avond bevat, naast livemuziek en theater, een aaneenschakeling van talks rondom diverse thema’s. Zo wordt de integratie van musical in het theaterbestel besproken, maar ook onderwerpen als financiering, wetenschap en inclusiviteit. Een onderdeel van het programma is een paneldiscussie door theaterprofessionals, die aan de hand van stellingen de aangereikte visie bespreken. Aan de paneldiscussie nemen onder anderen deel: Gable Roelofsen (o.a. Raad voor Cultuur) Lieke van Hoogenhuyze (o.a. Fonds Podiumkunsten), Sandra Verstappen (co-auteur van De Nederlandse Musical) en Bas Verberk (Gemeenteraadslid D66 Tilburg). De paneldiscussie wordt op 30 augustus live uitgezonden op de Facebookpagina van MusicalWorld van ongeveer 21.40 uur tot 22.10 uur.

Met optredens van:
De optredens op deze avond worden verzorgd door onder anderen Terence van der Loo (o.a. De Marathon en The Addams Family). Hij won in 2015 voor zijn rol in Moeder, Ik wil bij de revue en Wintersprookje (M-Lab) een Musical Award voor aanstormend talent. Jochem Smit ontving voor zijn rol in You’re the top (Bobby) diezelfde Musical Award in 2019 en was dit seizoen onder anderen te zien in Spangas (Alex van Waveren). Andere performers en makers zijn o.a. Job Greuter (List, Shaffy en Piaf, A Little Night Music), Kelly van den Boogaard (Soldaat van Oranje, The Addams Family, Hello, Dolly!), Guus Boswinkel (40-45, JEANS), Merlijne van Noppen (Hello, Dolly!), Victor Marinus (Het meisje met het rode haar, JEANS), Jimi Hendrikse (Kinky Boots), Joris van Veldhoven (The curious incident of Agatha Christie) en Erik Brey (o.a. Purper, Hamelen en TiTa Tovenaar). Charlotte van der Plas (The bridges of Madison County) en Sake Wijers studeerden deze zomer af aan de prestigieuze master Musical Theatre aan de Royal Academy of Music in Londen. De muzikale leiding is in handen van Neil Foreman (MAMMA MIA!, Fun Home).

Voor bezoekers is er op dit moment een wachtlijst.
Registratie verloopt via www.nielsvandoormalen.nl/wachtlijst

FOTO:© Noortje van Gestel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.