Een mooie, hernieuwde kennismaking met Soundos

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen donderdag 6 december was de première van Soundos in De Meervaart in Amsterdam. Al meer dan elf jaar is cabaretier Soundos El Ahmadi lid van het bekende gezelschap Comedytrain, ze is inmiddels een gevestigde naam in de cabaretwereld.

Dat Soundos een sterke persoonlijkheid heeft, bewees ze al in Expeditie Robinson, waar ze tegen alle verwachtingen in, de finale haalde. Door deze ervaring heeft ze geleerd dat niets onmogelijk is en dat ze alles aankan. Na haar finaleplaats kreeg ze ontzettend veel haatberichten en bedreigingen, maar hierdoor heeft ze zichzelf goed leren kennen en weet ze dat ze totaal niets te verliezen heeft. Ze neemt met minder geen genoegen meer en weet ze dat ze boven deze bedreigingen kan staan.

Na ‘Er is geen plan’, ‘Geboren met ervaring’ en ‘Aangenaam’ is dit alweer de vierde theatervoorstelling van Soundos. In ‘Niets te verliezen’ is ze vanaf het begin heel duidelijk, waar ze met deze voorstelling heen wil. Racisme en seksisme zijn haar totaal niet vreemd, als Marokaanse vrouw in Nederland, heeft ze veel te verduren. Door Nederlanders, maar ook door haar Marokaanse medemens. Ze schroomt niet om de provocatie op te zoeken, als haar iets niet zint of als er met twee maten gemeten wordt. Zo vertelt ze ons dat ze een keer een presentatieklus had en na afloop een fles olijfolie kreeg, zodat ze daarmee lekker kan koken. De theaterdirecteur had een mooie verklaring:”Want dat doen toch alle Marokaanse vrouwen!!!” Liever had ze net als de andere gasten die lekkere fles witte wijn gehad.

Humor, grofheid en woede komen voorbij, het ene moment zit je te lachen, het volgende moment zit je vol verbazing naar haar ervaringen te luisteren. Ze wisselt alles heel goed af, zodat je je geen seconde kan vervelen. Ze is één brok emotie en weet je te raken. Het publiek verlaat gegarandeerd met een totaal ander beeld van Soundos de zaal. Ze praat met het publiek, daagt het publiek uit, maar houdt de touwtjes goed in handen. Ze weet feilloos een dame op de eerste rij op haar plek te zetten wanneer die dame maar blijft spelen met een snoeppapiertje, ze pakt het af en maakt uiteraard hier een opmerking over. Ook geeft ze twee personen de volle laag, nadat ze vlak achter elkaar naar het toilet gaan, tijdens een anderhalf durende voorstelling. Hiervoor kreeg ze van het publiek een luid applaus, want waarom kan je niet het respect tonen voor deze fantastische cabaretier en gewoon even wachten, totdat de voorstelling is afgelopen.

Je leert Soundos totaal anders kennen, ze is ook maar een mens, met gevoelens net als iedereen. Soundos zegt ze wat ze denkt en dat zouden eigenlijk wel meer mensen mogen doen. Ze was in Expeditie Robinson niet de meest actiefste persoon, maar hier op het podium is ze één brok energie en neemt ze je mee in een kijkje in haar dagelijkse leven, zodat je haar ook op een totaal andere manier leert kennen. Ik kan alleen maar zeggen:”WOW, wat een topwijf!”

Voor meer informatie: http://www.theaterbureaudemannen.nl/soundos

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.