Een ludiek avondje theater met LUDIQUE!

Een ludiek avondje theater met LUDIQUE!

Recensie: Mariska Oosterhuis

Zaterdagavond 28 januari was de premiére van LevensLONG in Theater De Spiegeldoos in Baarn. De nieuwe productie van LUDIQUE!, een duo bestaande uit Gerald Drent en Martijn Mulders, werd voor een volle zaal een groot succes.

Van de weduwnaar van Long, Kristof Rutsaert, heeft LUDIQUE! onbeperkte toegang gekregen tot alle muziek die Robert Long gemaakt heeft, veel Nederlandstalige nummers, maar ook Duitstalig. Deze avond worden wij dan ook getrakteerd op Nederlands, gemixt met Duits.

Ludique is Frans voor speels, waar ook het nederlandse ludiek vandaan komt. Iets wat ludiek gebracht wordt, kan een manier zijn om op een speelse manier kritische geluiden te laten horen. Dit zit ook wel in de teksten van Robert Long. LUDIQUE! heeft een eigen verhaal gemaakt, met de liedjes van Robert Long als illustraties van dat verhaal. Ze zingen vooral over liefde en hartstocht, maar ook over verlaten, over angst en over dood. Er zitten wat eigen andekdotes tussen, verweven met de muziek. Nu kan ik zeggen dat ik nog steeds niet de muziek van Long ken, maar Gerald Drent en Martijn Mulders weten het echt heel goed samen te zingen. Hun stemmen passen perfect bij elkaar, en bij vlagen zijn de liedjes ook erg ontroerend.

Het podium van LUDIQUE! was simpel, met een vleugel met 2 lampen er boven, voor de muzikale begeleiding van Peter van der Zwaag. Verder was het leeg, op een levensgrote L na. Deze L bleek twee kanten te hebben, een wat barokke kant en een kant met uitbundige verlichting. Een beetje zoals LUDIQUE! ook twee gezichten heeft laten zien; klein en ingetogen, maar ook uitbundig en de zaal volop betrekkend bij hun muziek. Als je liefhebber was van Robert Long, of je wil een avond met gevoelige Nederlandstalige liedjes, vertolkt door harmonieuze samenzang, ga dan zeker een avond genieten van LevensLONG.

Gezien: LevensLONG, zaterdag 28 januari Waar: Theater de Speeldoos, Baarn Met: Gerald Drent en Martijn Mulder. Muzikale leiding, Peter van der Zwaag. Nog te zien: tot en met 25 maart 2023 Kaarten: https://robertlong.nl/#LUDIQUE

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.