Een interessante, afwisselende avond met Fresku

Een interessante, afwisselende avond met Fresku

Recensie: Jessica Uijttewaal

Op donderdag 28 februari ging in een volle Philipszaal in het Parktheater in Eindhoven de voorstelling “Voordat het te laat is” van Fresku in première. Voor de rapper een thuiswedstrijd, aangezien hij in Eindhoven, zo’n 32 jaar geleden, het levenslicht zag als Roy Reymond. Op zijn veertiende gaf hij zichzelf de rapnaam Fresku en zo is hij tegenwoordig dan ook bekend. “Voordat het te laat is” is de tweede theatershow van Fresku. In deze voorstelling richt hij zich op de afgelopen anderhalf jaar van zijn leven, zo horen we meer over zijn gezin, de breuk en hereniging met zijn vriendin, zijn tijdelijke vrijgezellenbestaan en de geboorte van zijn zoontje.
Het was te merken dat het wat extra zenuwen meebracht dat er veel familie en vrienden in de zaal zaten. Wat overigens te begrijpen is, het zal ongetwijfeld meer spanning geven om te staan voor een zaal vol bekenden dan voor mensen die je na die avond niet meer zomaar tegenkomt. Fresku is niet te scharen onder een vaste categorie, hij is van alles wat; rapper, acteur, verteller en cabaretier. Dat maakt de avond ook interessant, zowel hijzelf als zijn voorstelling zijn niet in een hokje te stoppen. What you see is what you get; Fresku, niets meer en niets minder. En dat is een interessant persoon met genoeg te vertellen om een theatershow te vullen.
In de voorstelling zit dan ook veel variatie, serieuze verhalen en grappen wisselen elkaar op verrassende momenten af. Soms ook op wat onhandige momenten, waar je dan als publiek verwacht dat hij wat dieper ingaat op zijn verhaal, kapt hij het ineens af met een grap. Dat is soms wat teleurstellend, aangezien die diepere kant van zijn verhaal interessant is, waar ik graag meer over gehoord had. Wat niet wegneemt dat het ook fijn is om te lachen tijdens de voorstelling, iets wat het publiek veelvuldig gedaan heeft. Aan de reactie van het publiek was te merken dat zijn grappen goed uitpakte, er werd vaak en goed gelachen.
Fresku is natuurlijk een rapper, dus konden een aantal rapnummers niet ontbreken in “Voordat het te laat is”. Voor mij was dat een eerste kennismaking met zijn nummers, aangezien het niet het genre is waar ik doorgaans naar luister. Maar wat een fijne kennismaking was het! Zijn teksten zijn erg mooi en de manier waarop hij ze brengt, maakt dat je er naar moet luisteren, hij houdt je aandacht vast. Vooral het nummer “Mijn zoon”, over de moeizame start van het leven van zijn zoontje, stroomde regelrecht mijn moederhart binnen en zorgde voor tranen van ontroering. Voor het publiek dat nog niet bekend is met zijn teksten is dit een mooie manier. Zelf heb ik in de dagen erna naar meer van hem geluisterd en dat was een fijne aanvulling van mijn al aanwezige muziekkennis.
Al met al zijn alle ingrediënten aanwezig voor een geweldige voorstelling, al had de balans wat mij betreft iets anders mogen zijn. Het lijkt of hij huiverig is om de diepgang echt op te zoeken, waardoor het soms ongemakkelijk afgekapt wordt met een grap. Aan zijn kwaliteiten ligt het niet, die zijn er zondermeer. Met iets meer ‘Roy’ en iets minder flauwe grappen zou de voorstelling, naar mijn idee, beter tot zijn recht komen. De, soms wat flauwe, grappen zijn ook niet altijd nodig, aan zijn eigen persoonlijkheid en verhaal heeft hij genoeg, die zijn interessant genoeg om de avond te vullen. Ik zou de humor ook zeker niet willen missen in zijn voorstelling, maar het zou wat meer in balans mogen zijn.
Kortom, “Voordat het te laat is” is een interessante voorstelling die zeker de moeite waard is om voor naar het theater te gaan. Fresku’s teksten, zijn humor, verhaal en zijn persoonlijkheid zijn prima elementen voor een theatervoorstelling. Met de balans iets minder richting flauwe grappen en iets meer leunend naar Roy/Fresku is dit een topshow. Dit was pas de première, met allemaal familie en vrienden in de zaal, wellicht zal de balans nog wat verschuiven in de komende tour. Fresku reist tot eind april door het land met zijn voorstelling, boek dus uw kaarten “Voordat het te laat is”.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.