Een blik op Cloud Messenger: wereldpremière tijdens India Dans Festival

Een blik op Cloud Messenger: wereldpremière tijdens India Dans Festival

FOTO:©Tanja Schwerdfeger

Dit jaar presenteert Collectief Klapstuk de wereldpremière van Cloud Messenger tijdens de opening van het India Dans Festival in Korzo. Deze eigentijdse, interdisciplinaire muziek- en dansvoorstelling is volop in voorbereiding. Met veel plezier geven we op 3 april om 20.15 uur een verrassend inkijkje in het muzikale werkproces van de makers die eerder tekenden voor de bijzondere dansbewerking van de Philip Glass’ opera Satyagraha in vorige edities van het India Dans Festival.
Over Cloud Messenger
Componisten Samhita Mundkur en Boudewijn Ruigrok zochten voor de nieuwe muziek van Cloud Messenger naar raakvlakken en verschillen tussen Indiase en westerse compositietechnieken. Zij haalden inspiratie uit het oude Sanskriet van het oorspronkelijke gedicht en uit de interpretatie die de Britse componist Gustav Holst eraan gaf in zijn compositie uit 1913. Tijdens deze repetitieavond ziet u hen aan het werk met de twee koren, Theaterkoor Dario Fo en Zangam. In Cloud Messenger brengen dansers onder leiding van Gauri Sharma Tripathi een uitdagende mix van moderne dans en klassieke en moderne Indiase dansstijlen, begeleid door het New European Ensemble, solisten en een groot, speciaal samengesteld koor van zangers uit de Haagse en Indiase community. Samen leggen zij een verbinding tussen verleden en heden, tussen India en het westen en tussen elkaar… Cloud Messenger is geïnspireerd op het eeuwenoude gedicht ‘Meghaduta’ van één van India’s grootste dichters, Kalidasa. In dit gedicht vraagt een verbannen natuurgeest, eenzaam en verlangend naar zijn geliefde, aan een wolk om een boodschap van liefde naar haar te brengen. Wolken worden gezien als de vluchtige hemellichamen die mensen met elkaar kunnen verbinden. Een prikkelend idee in een tijd waarin mensen, instituten en overheden steeds verder van elkaar af lijken te staan. Wat zegt dit meer dan tweeduizend jaar oude, magische gedicht over de huidige tijd, die de eenzaamste eeuw ooit wordt genoemd?
Kaarten voor Cloud Messenger op 16, 17 en 18 mei zijn te koop via https://korzo.nl/nl/programma/voorstellingen/cloud-messenger Cloud Messenger is een productie van Klapstuk in coproductie met Korzo, is ontwikkeld in samenwerking met Zangam en wordt gesteund door Gemeente Den Haag, Fonds voor Cultuurparticipatie, société Gavigniès, Cultuurschakel, Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten en Gravin van Bylandt Stichting.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.