Een adembenemende actie film live in het theater.

Een adembenemende actie film live in het theater.

Recensie: Martijn van Vuuren

Het nieuwe theaterseizoen in het DeLaMar Theater wordt dit jaar afgetrapt door een co-productie van DeLaMar Theater, Jakop Ahlbom Company en ISH Dance Collective.

De voorstelling ‘Knock-out’ is een ode aan de actiefilm en dat maken ze meer dan waar.
In de voorstelling zien we de gokverslaafde Larry samen zijn vrouw die, zo blijk, in een complot zit om losgeld los te krijgen bij haar schoonvader en meewerkt aan de kidnapping van haar man. 
Terwijl de vader onderweg is met een koffer met geld verschijnen er diverse ongenode gasten in het huis en barst er een spectaculair gevecht los. Iedereen vecht met iedereen in de poging om het geld veilig te stellen. 

In een ongelooflijk razend tempo worden alle fysieke grenzen die mogelijk zijn in een theater opgerekt. De voorstelling zit vol met acrobatische trucs en visuele effecten. Vanaf het begin beland je in een achtbaan en zit je vol spanning, bewondering, afschuw, plaats vervangende pijn en een verhoogde hartslag te kijken. En dit alles met een slapstickachtig sausje eroverheen.

Constant vraag je jezelf af hoevaak dit mis gegaan moet zijn en hoeveel botbreuken en blauwe plekken er voorafgegaan zijn aan deze première. De choreografieën zijn van Marco Gerris. Hij is choreograaf, regisseur en artistiek leider van ASH Dance Collective en vraagt met deze productie het uiterste van zijn dansers. Iedere scene zit met minutieuze precisie in elkaar. Dit vraagt een top concentratie van iedereen, want ieder moment van afleiding kan resulteren in een enorme trap of slag tegen je hoofd. 

Mede door het prachtige filmische decor van Thomas Rupert en de muziek, waan je werkelijk in een film. Ook de geluidsmensen die verantwoordelijke zijn voor de vele geluidseffecten bij de vechtscènes verdienen een eervolle vermelding. Iedere slag of stoot wordt voorzien van een passend geluidseffect die perfect getimed (op een enkele uitzondering na) te horen zijn gedurende de gevechten en daarmee de geloofwaardigheid enorm vergroten. 

De voorstelling is geïnspireerd op de films van Jacky Chan en Bruce Lee. De laatste krijgt zelf een eigen eerbetoon in het decor en ook zijn welbekende 1 inch punch passeert de revue. 

Het verhaal wordt muzikaal verteld door de geheimzinnige cowboy (Len Lucieer) met zijn gitaar. Helaas is zijn Engelse uitspraak moeilijk te verstaan en is hij vocaal niet de sterkste countryzanger.  Enkele gesproken Engelstalige dialogen die te horen zijn in de voorstelling staan op band. Dit is aan de ene kant jammer, aan de andere kant begrijp ik deze keus om daarmee het filmachtige slapstick gehalte te vergroten. Daarnaast spelen deze gesproken teksten nauwelijks een rol in het geheel waarin vrijwel niet gesproken wordt. 

Knock-out is een echte aanrader voor iedere liefhebber van klassieke actiefilms, maar ook iedereen die wilt genieten van een knap staaltje vechtkunst, strakke choreografieën en de nodige humor waarbij je 1,5 uur op het puntje van je stoel zit. Knock-out is nog tot en met 26 september te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Foto: Bart Grietens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.