Edward Scharenhand van Theater Sonnevanck bekroond met Zilveren Krekel

De Jeugdtheaterjury van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft vanmorgen bekend gemaakt dat Edward Scharenhand van Theater Sonnevanck is bekroond met een Zilveren Krekel in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ van het seizoen 2017/2018. Dat betekent dat de voorstelling van het Enschedese theatergezelschap genomineerd is voor de Gouden Krekel, de belangrijkste prijs in het Nederlandse jeugdtheater. De Gouden Krekel wordt uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater op 16 september aanstaande in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het juryrapport

De VSCD Jeugdtheaterjury: ‘Edward Scharenhand is een fantasievolle bewerking van de film van Tim Burton (1990) en stelt de vraag hoe gastvrij we zijn tegenover mensen die afwijken van wat wij ‘normaal’ vinden? Nemen we ze op, of sturen we ze weg?

Regisseur Marije Gubbels plaatst dit actuele verhaal in een sprookjesachtig kader. De inwoners van het lieflijke dorpje Gul hebben onderling dan wel de mond vol over gastvrijheid maar ze moeten weinig hebben van de in zwart motorpak gestoken Edward met zijn messen en scharen als vingers. En ook wij gaan niet vrijuit. We schrikken telkens van hem als hij plotseling opduikt in het inventieve draaidecor (Morgana Machado Marques). Marcel Osterop laat door zijn stuntelige, naïeve spel de zachtheid van Edward mooi contrasteren met diens harde afschrikwekkende buitenkant. Hij doet ons bijna Johnny Depp vergeten. Weeskind Magdalena (Dorien van Gent) leert van haar goedbedoelende maar stuntelende tante Maria (Juul Vrijdag) dat er meer schepsels liefde verdienen dan alleen haar cavia’s, zalvende dominee Barry en zijn zoon Juda staan voor de harde krachten in de gemeenschap. Een dubbelrol van Freek den Hartogh die ook de fraaie muziek schreef. Er wordt prachtig gezongen en gemusiceerd. Edward Scharenhand, een mooi duister sprookje met scherpe randjes.’

Tweede Krekel voor regisseur Marije Gubbels

Na Tijl Uilenspiegel wint Marije Gubbels met Edward Scharenhand voor de tweede keer een Zilveren Krekel voor een voorstelling die ze bij Sonnevanck maakt. Gubbels werkt al geruime tijd als vaste gastregisseur bij het jeugdtheatergezelschap. Ze regisseerde en schreef, naast Tijl Uilenspiegel en Edward Scharenhand, ook de voorstellingen Engel met vieze voeten en Sissi. Hiermee bewees ze keer op keer over een uniek talent te beschikken: Het maken van eigenzinnige voorstellingen die zowel jong als oud laat schateren én aan het denken zet.

Acht Krekels in zes jaar voor Sonnevanck

Met het winnen van de Zilveren Krekel voor Edward Scharenhand heeft Theater Sonnevanck voor het zesde jaar op rij een Zilveren Krekel gewonnen. In totaal won het gezelschap in die jaren acht Krekels, een unicum in de theaterwereld. Bromance (coproductie met Toneelgroep Oostpool) werd in 2016 bekroond met de Gouden Krekel. Hard Candy, GTA5, Pretpark, It’s my mouth I can say what I want to (coproducties met Toneelgroep Oostpool), Tijl Uilenspiegel en Wij gaan op berenjacht (coproductie met Silbersee) wonnen een Zilveren Krekel.

Zilveren Krekel

Naast Edward Scharenhand (8+) hebben So you think you can stoelendans (6+) van Introdans, Meneertje Meer (3+) van Tg. Winterberg & STIP Theaterproducties en Bloedlink (14+) van NTjong & DOX in de eerste nominatieronde een Zilveren Krekel gewonnen in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’. Actrice Janne Desmet ontving een Zilveren Krekel in de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ voor haar performance in Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten (8+) van Schippers & Van Gucht.

Een muzikale komedie over Extreem Goede Mensen

Edward Scharenhand is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar en speelde van 26 september t/m 12 november 2017 in de theaters in Nederland. Een zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen, losjes gebaseerd op Tim Burtons’ sprookjesachtige film Edward Scissorhands. Meer informatie op https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/edward-scharenhand

FOTO: Sanne Peper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.