Echte robot speelt hoofdrol in nieuwe productie Theater Sonnevanck en Silbersee

Echte robot speelt hoofdrol in nieuwe productie Theater Sonnevanck en Silbersee

Na de succesvolle coproducties Wij gaan op berenjacht (2014) en Lev (2019) bundelen Theater Sonnevanck en Silbersee dit najaar opnieuw hun krachten. In samenwerking met Universiteit Twente presenteren zij Ravi de Robot (5+), een muzikale familievoorstelling over een bijzondere vriendschap binnen een merkwaardig gezin.In de hoofdrol een echte robot die ontwikkeld werd door robotbouwer Edwin Dertien. Daniël van Klaveren (artistiek directeur van Theater Sonnevanck) schreef een nieuwe tekst en doet de regie en componist Jonathan Bonny is verantwoordelijk voor de muziek.De rollen worden gespeeld en gezongen door Yung-Tuan Ku, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Georgi Sztojanov en Ravi zelf. Een avontuur waarin de wereld op z’n kop staat en je nauwelijks nog ziet wie wie bestuurt… Ravi de Robot gaat op zaterdag 8 oktober feestelijk in première in Theater Sonnevanck in Enschede en is daarna t/m 27 november 2022 te zien in theaterzalen in heel Nederland.

Zingende robothuisdieren en dansende apparaten

‘Het huis van Sas en haar vader zit vol gadgets. De ochtendkrant leest zichzelf voor, de koelkast komt de drankjes brengen, de prullenbak ruimt de rommel op en zet zichzelf iedere woensdag buiten. Alles in huis beweegt vanzelf. Hartstikke handig. Maar Sas mist iets: een vriend. Met haar vader kan ze er niet over praten. Die zit de hele dag achter zijn computers te beeldbellen. Alles verandert wanneer ze thuiskomt met Ravi. Niet zomaar iemand, want Ravi is een robot met een eigen wil. Hondsbrutaal, eigenwijs en vanaf nu haar beste vriend. Sas en Ravi zijn altijd samen, een onafscheidelijk duo. Haar vader wordt er gek van. Wat moet hij met dit nieuwe gezinslid? Want laten we eerlijk zijn… robots leven toch niet? Of wel soms?’

Speciaal voor deze voorstelling ontwierp scenograaf Morgana Machado Marques een ingenieus decor dat volledig duurzaam geproduceerd wordt.

Robotbouwer Edwin Dertien
Dr. Ir. E.C. Edwin Dertien is initiator van het Robot Theater Lab. Een platform voor experimenten en uitwisseling van kennis over technologie, met als doel meer robotica in te zetten in het theater. In samenwerking met Universiteit Twente bouwde hij voor Theater Sonnevanck en Silbersee een expressieve robot. Dankzij de verscheidenheid aan functionaliteiten is Ravi een volwaardig castlid dat gedurende de voorstelling bestuurd zal worden door Edwin zelf.

Over de makers
Theater Sonnevanck is een van de grote professionele jeugdtheatergezelschappen van Nederland en maakt muziektheater voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Avontuurlijk theater over thema’s die nú spelen. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. De afgelopen jaren vielen meerdere producties in de prijzen.

Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap rondom zanger en boerenzoon Romain Bischoff. Geworteld in opera, maar met de ramen en deuren wijd open voor eigenzinnige talenten uit de meest uiteenlopende genres en disciplines. Met de stem als oer-instrument geeft Silbersee klank aan dat wat gehoord moet worden. Silbersee streeft ernaar in 2027 een klimaatpositief productiehuis te zijn.

Colofon:
Tekst & regie: Daniël van Klaveren | Muzikale compositie: Jonathan Bonny | Muzikale dramaturgie: Romain Bischoff | Spel, zang & muziek: Yung-Tuan Ku, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Georgi Sztojanov en Ravi | Scenografie & kostuums: Morgana Machado Marques | Ontwerp, bouw & besturing robot: Edwin Dertien | Acteurs op film: Quiah Shilue, Juul Vrijdag | Lichtontwerp: Jeroen Smith | Geluidsontwerp: Maurits Thiel | Dramaturgie: Michiel Bijmans | Regie assistentie: Lotte Oostenga | Techniek: Tom de Haas, Christian Toonk en Jeroen van Terheijden | Coproductie: Theater Sonnevanck & Silbersee, in samenwerking met Universiteit Twente | Beeld: Benning & Gladkova

—————————————————————————————————————–


Speellijst vrije voorstellingen 2022

Zaterdag 8 oktober – 15:00 Theater Sonnevanck (première) – Enschede

Woensdag 12 oktober – 16:00 Stadsschouwburg De Harmonie – Leeuwarden

Zaterdag 15 oktober – 16:00 Het Park – Hoorn

Zondag 16 oktober – 14:30 Schouwburg Hengelo – Hengelo

Woensdag 19 oktober – 14:30 Taqa Theater De Vest – Alkmaar

Donderdag 20 oktober – 15:00 De Schuur – Haarlem

Vrijdag 21 oktober – 15:00 De Schuur – Haarlem

Zaterdag 22 oktober – 16:00 De Kampanje – Den Helder

Zondag 23 oktober – 15:00 Theater Rotterdam – Rotterdam

Maandag 24 oktober – 14:30 Theater De Veste – Delft

Donderdag 27 oktober – 14:30 Leidse SB Stadsgehoorzaal – Leiden

Vrijdag 28 oktober – 15:00 Kunstmin – Dordrecht

Zaterdag 29 oktober – 16:00 Schouwburg Odeon – Zwolle

Zondag 30 oktober – 15:30 Zaantheater – Zaandam

Zondag 6 november – 14:00 Stadsschouwburg Utrecht – Utrecht

Zaterdag 12 november – 16:00 De Krakeling – Amsterdam

Zondag 13 november – 14:30 De Krakeling – Amsterdam

Zaterdag 19 november – 14:30 Musis & Stadstheater – Arnhem

Zondag 20 november – 14:00 Theater aan het Spui – Den Haag

Woensdag 23 november – 15:00 Theater aan de Parade – Rosmalen

Zaterdag 26 november – 15:30 Deventer Schouwburg – Deventer

Zondag 27 november – 14:00 Theater Sonnevanck (dernière) – Enschede

FOTO:©Benning Gladkova

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.