Drukbezochte online editie New Music Conference voorziet in een actuele behoefte

Drukbezochte online editie New Music Conference voorziet in een actuele behoefte

Ondanks de beperkingen die een online conferentie met zich meebrengt, was de tweede editie van New Music Conference een groot succes. Ruim 300 geïnteresseerden hadden toegang tot de speciale conferentie app, waarbinnen zij het dagprogramma van vrijdag 13 november bijwoonden en deelnamen aan Meet & Connect-gesprekken.

Het voordeel van een online conferentie werd snel duidelijk: conferentiebezoekers kwamen uit meer dan 30 landen. Meteen al het eerste panel, een gesprek tussen gelauwerde componisten Richard Rijnvos (NL) en Enno Poppe (DE), geleid door dagpresentator Co de Kloet, werd boven verwachting bezocht; het panel waarin vier vooraanstaande muziekuitgevers uit Nederland en Duitsland hun vakgebied en werkwijze toelichtten, werd zo mogelijk nog beter bekeken. De grote hoeveelheid vragen richting de sprekers, niet alleen uit Nederland maar uit heel Europa, tonen de groeiende interesse in New Music Conference en het doel om in contact te zijn met vakgenoten.

Zonder uitzondering gaven de panels nieuwe inzichten en soms verrassend constructieve ideeën. Hoezeer de crisis de sector ook raakt, veel componisten, musici en programmeurs zitten niet bij de pakken neer. Violiste Diamanda La Berge Dramm (NL) en programmeurs als Björn Gottstein van Donaueschinger Musiktage (DE) en Joost Fonteyne van Klara Festival (BE), maar ook November Musics eigen artistiek directeur Bert Palinckx, gaven er tijdens diepgravende panelgesprekken blijk van juist in deze beperkende tijden op een nieuwe manier creatief te willen zijn.

Tijdens Meet & Connect werden in 1-op-1 gesprekken in twee uur tijd meer dan 80 nieuwe contacten gelegd tussen componisten, musici en muziekprofessionals uit binnen- en buitenland. Hierbij was veel aandacht voor de Amerikaanse concertprogrammeurs die ook al van zich deden spreken in het panel over het programmeren van Nederlandse Nieuwe Muziek in de VS.

Het rendement van deze online editie van New Music Conference is dus aanzienlijk, stelt general manager Ikaros van Duppen. Samen met zijn team spreekt hij echter wel de grote wens uit om volgend jaar tijdens New Music Conference weer live van gedachten te kunnen wisselen met sprekers en deelnemers, in de context van het uitdagende concertprogramma van festival November Music 2021.

New Music Conference, een initiatief van Buma in samenwerking met November Music, brengt professionals samen die deelnemen aan of geïnteresseerd zijn in November Music en is daarmee de ideale voedingsbodem voor componisten die nieuwe wegen (willen) verkennen. Na een succesvolle eerste editie in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch in 2019, was de organisatie voor dit jaar uitgegaan van een programma dat zowel live als online gevolgd kon worden. De verordeningen ter bestrijding van het coronavirus die de regering begin november uitvaardigde, zetten echter een streep door November Music als festival én de live bij te wonen conferentiedag. New Music Conference werd daarom last minute omgebouwd naar een volledig online – en gratis toegankelijk – event.

Op de woensdag en donderdag voorafgaand aan de conferentie waren presentaties en live Q&A’s te zien van Buma/Stemra, Fonds Podiumkunsten/Dutch Performing Arts en Dutch Culture USA. De presentaties zijn nog terug te kijken op de respectievelijke pagina’s op www.newmusicconference.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.