Drieënveertigste editie Uitmarkt van start met ruim 150 activiteiten digitaal en in de zaal

Drieënveertigste editie Uitmarkt van start met ruim 150 activiteiten digitaal en in de zaal

De Uitmarkt, de opening van het nationale culturele seizoen, is vandaag van start gegaan en duurt nog tot en met zondagavond 30 augustus. Met optredens online, via livestreams, in de zaal en op televisie is de Uitmarkt dit jaar vanwege corona anders dan anders. Toch zijn er ruim 150 gratis activiteiten mee te beleven van muziek, dans, (jeugd)theater, beeldende kunst en film, tot cabaret, literatuur en musicaltheater. Deelnemende artiesten aan deze 43e editie van de Uitmarkt zijn o.a. Wende, Typhoon, Roxeanne Hazes, Huub van der Lubbe, Kovacs en Wibi Soerjadi.
Programma digitaal
Op www.uitmarkt.nl zijn voorstellingen te zien, kun je rondleidingen volgen en kun je live meemaken wat er in een aantal zalen in Amsterdam plaatsvindt. Kijk mee bij de nieuwe tentoonstelling ‘Van Thonet tot Dutch Design – 125 jaar Wonen’ in het Stedelijk. Geniet online van Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht, van Schumann, Mahler en Strauss. Of haal je hart op bij de voorstellingen van ICK Dans Amsterdam, Introdans, Asko|Schönberg en het Nederlands Kamerorkest.
Ga voor het volledige programma naar www.uitmarkt.nl/agenda
Natuurlijk kun je ook de voorstellingen van de Thuismarkt, het op 1 juli gelanceerde culturele platform van de Uitmarkt, het hele weekend gratis bekijken. Hier zie je ruim 70 inspirerende korte optredens van o.a. Huub van der Lubbe, Berget Lewis, Jan Jaap van der Wal, Karsu, Lucas & Arthur Jussen, Maartje Wortel, Abdelkader Benali en Hadewych Minis.
Livestreams zijn er deze Uitmarkt niet alleen uit Amsterdam. Kunstvlog My Daily Shot Of Culture doet live verslag vanuit zeven musea in Nederland en uit Utrecht komen live beelden van het Festival Oude Muziek. In Amsterdam volg je live onder meer vanuit het Bimhuis het meerstemmige concert Mudita en vanuit de Balie Operatie Interview met actrice Romana Vrede.
Het hele weekend doet onze Uitmarktverslaggever Andrea van Pol live verslag van het programma ´in de zaal´ zodat je gewoon thuis het koor van De Nationale Opera kunt meebeleven, het nieuwe onderkomen van Theater de Krakeling in het Westerpark kunt zien, en kunt genieten van Amsterdamse-Zuid-Afrikaanse soul in de Melkweg.
Programma’s op televisie
Op zaterdagavond 29 augustus zullen er twee Uitmarkt programma’s worden uitgezonden op NPO 2: Uitmarkt 2020 – Wende’s Kaleidoscoop en Uitmarkt 2020 -Art Rocks.
Uitmarkt 2020: Wende’s Kaleidoscoop
Met Uitmarkt 2020: Wende’s Kaleidoscoop presenteren de NTR, Wende en de Uitmarkt het alternatief voor de jaarlijkse opening van het culturele seizoen op televisie. Het programma laat de rijkdom zien van het Nederlandse cultuurlandschap, net zoals de Uitmarkt ieder jaar doet. Multitalent Wende creëert een magische plek waar onder meer koorzang, moderne dans, hiphop, soul en elektronica elkaar ontmoeten. Typhoon, Douwe Bob, Eefje de Visser, Nederlands Dans Theater en vele anderen zullen hun opwachting maken.

  • Uitmarkt 2020: Wende’s Kaleidoscoop za 29 augustus om 20:10 uur, NPO 2.

Uitmarkt 2020: Art Rocks
Eric Corton fietst door Amsterdam langs theaters en concertzalen en ontmoet artiesten als cabaretier Jan Jaap van der Wal, theatermaker Bodil de la Parra en programmamaker Floris Kortie die normaliter op de Uitmarkt te vinden zouden zijn. Met hen bespreekt hij de invloed van de coronamaatregelen op de culturele sector. In Carré praat hij met zangeres Kovacs over Art Rocks, de landelijke muziekcompetitie die muzikanten uitdaagt een lied te schrijven geïnspireerd op een kunstwerk uit een Nederlandse museum. Kovacs vertelt over haar liefde voor kunst en laat zich inspireren door het danskostuum van Mata Hari.

  • Uitmarkt 2020: Art Rocks, za 29 augustus 23.10 uur, NPO 2.

Programma in de zaal
Bij een aantal Amsterdamse zalen zijn gedurende het Uitmarkt weekend gratis optredens te bekijken. Zo zie je een voorproefje van de met Tony Awards bekroonde musical Falsettos van Opus One in het DeLaMar Theater, kindervoorstelling Robbie en Roef van 2-ater Producties in de Krakeling, klassieke concerten van Alexander Warenberg & Yang Yang Cai in het Concertgebouw en optredens van The Kik, Roxeanne Hazes, Lebbis en Wibi Soerjadi in het Vondelpark Openluchttheater. Pepijn Schoneveld gaat voor zijn podcast PepTalk in Theater Bellevue in gesprek met cabaret duo Van der Laan en Woe en voor een jazzy concert van Joya Mooi kun je naar de Melkweg. Ook is er Uitmarkt programmering bij een aantal musea zoals Eye Filmmuseum, het Scheepvaartmuseum en het Van Gogh Museum. Voor de programmering in de zaal geldt dat het publiek, in verband met de corona maatregelen, afgelopen weken entreetickets kon reserveren. Deze tickets zijn inmiddels vergeven. 
Over de Uitmarkt
De Uitmarkt markeert al 43 jaar de nationale opening van het culturele seizoen en biedt een laagdrempelig en inspirerend platform voor iedereen die kennis wil maken met alles wat het nieuwe seizoen te bieden heeft op het gebied van o.a. muziek, dans, cabaret, theater, literatuur en beeldende kunst.De Uitmarkt vindt traditiegetrouw het laatste weekend van augustus plaats en wordt georganiseerd door XSAGA Festivals, in opdracht van Stichting Uitmarkt en in nauwe samenwerking met amsterdam&partners.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.