Dreamgirls schitteren op het toneel

Dreamgirls schitteren op het toneel

Recensie geschreven door: Yente van den Dungen

Songs als ‘I’m changing’ en ‘I am telling you i’m not going’ zijn al jaren populair bij de musicalliefhebber. Zondag 28 september was het een drukte van vanjewelste in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam, want Albert Verlinde bracht Dreamgirls naar Nederland.

Het verhaal is gebaseerd op dat van Diana Ross & The Supremes. Drie zwarte vrouwen proberen het te maken in de (vooral blanke) muziekbusiness. Met behulp van hun opportunistische manager Curtis lukt dat, maar vervolgens ontstaan er flinke onenigheden binnen de ooit zo hechte vriendinnengroep.

Dreamteam

Gijs de Lange regisseerde de musical. Ervaren musicalster Pearl Jozefzoon neemt de rol van Deena voor haar rekening. Ze vertolkt een goede leadzangeres en zet haar karakter prima neer. Voor de rol van Lorell strikte Albert en zijn team nieuwkomer Aïcha Gill. Ze zingt prachtig en past helemaal in het Dreamgirls plaatje. Het is te begrijpen dat Albert Verlinde’s oog op Berget Lewis viel voor de rol van diva Effie White. Ze heeft een enorme strot kan duidelijk goed op weg met de oh zo bekende liedjes uit Dreamgirls. Het moet een extra spannende première zijn geweest voor de bekende soulzangeres, want in Dreamgirls maakte ze haar acteerdebuut. Ze is geloofwaardig en blijkt enorm grappig te zijn. Clayton Peroti speelt de rol van artiest Jimmy. Hij zet een ongelofelijk goede show neer en zet de zaal op zijn kop. Edwin Jonker vervult de rol van opportunistische manager met glans. Hij is de best acteur van deze productie.

De vertaling van de liederen is gedaan door Jurrian van Dongen. Sommige liedjes zijn vertaald, zo is ‘I am telling you i’m not going’ vertaalt naar ‘Ik ga niet’. Toch zijn er ook songs die onveranderd zijn zoals ‘Cadillac’.

Hoewel de acteerprestaties van de castleden soms wat tegenvallen, zingen ze geweldig én dat is waar deze musical het van moet hebben. Samen met de liveband zorgen ze ervoor dat het publiek uit zijn dak gaat.

Decor en kostuum

Het decor stelt niets bijzonders voor. Met simpele decorstukken wordt duidelijk gemaakt of ze in een nachtclub of in een kleedkamer zijn. Met de pruiken en kostuums heeft de crew flink uitgepakt. Tijdens de musical krijg je prachtige creaties te zien die je helemaal in de sfeer van de zestiger en zeventiger jaren brengen.

hart heelhart heelhart heelhart halfhart leeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.