Don Duyns eerste schrijver van Nationale Theatertekst

Don Duyns eerste schrijver van Nationale Theatertekst

Ieder jaar een nieuw verhaal, voor iedereen binnen handbereik

Het Nationaal Theaterweekend maakt een theaterbezoek laagdrempelig. De eerstvolgende editie van het weekend, dat plaatsvindt op 28 t/m 30 januari 2022, wordt aangevuld met een wel heel speciale happening. In heel Nederland zal door deelnemende theaters en (lokale) gezelschappen, geheel gratis, een stuk worden opgevoerd. Zo gaat dezelfde voorstelling, in heel Nederland, tegelijkertijd in première.

De eer van het schrijven van de eerste tekst lag in handen van Don Duyns. Duyns een van Nederlands’ meest gespeelde toneelschrijvers kreeg voor zijn toneeloeuvre in 1992 de Perspectiefprijs, won voor het scenario van de korte film Spotters in 2015 de vakprijs de Zilveren Krulstaart, tevens won Duyns, samen met regisseur Pieter Kramer, in 2019 de Prosceniumprijs.

‘Ik vind het een enorme eer om gevraagd te worden voor de eerste ‘Nationale Theatertekst’. Tijdens het schrijven van dit stuk Water & vuur verheugde ik me al op de diverse groepen die deze tekst of delen ervan gaan opvoeren of lezen. Het is daarnaast hoop ik ook een fijne tekst om te lezen, een – zoals iemand zei – ‘moderne zedenschets’ over het Nederland van nu, geplaatst in de microkosmos van een lokaal buurthuis.’

Vanmiddag werd Water & Vuur gepresenteerd. De thematiek van het stuk zal jaarlijks aansluiten op het thema van de Boekenweek, voor 2021 is dit het thema ‘Tweestrijd’.

Onlangs maakte het CPNB het thema bekend voor 2022, ‘De eerste liefde’. Wie met dit thema aan de slag mag gaan, zal tijdens het Nationaal Theaterweekend in januari 2022 bekend worden gemaakt.

Annet Malherbe en Meral Polat brachten een scène ten gehore. Vervolgens werd een eerste exemplaar van het script in boekvorm, dat beschikbaar is gesteld door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), uitgereikt aan Don en beide actrices.

Met dit nieuwe idee wil het Nationaal Theaterweekend niet alleen een impuls geven aan de Nederlandse toneelschrijfkunst, maar proberen zo ook een sterkere samenwerking tussen amateur- en professionele kunsten en theaters te laten opbloeien. Ze hopen hiermee een nieuwe traditie te starten.

Over het Theaterweekend

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theaterfonds, met als hoofdpartner de VriendenLoterij. Het weekend is er voor

iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker. Iedereen is tijdens het Theaterweekend welkom om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: voor slechts € 10,- bezoek je één van de vele voorstellingen en daarnaast zijn er allerlei extra activiteiten gratis te bezoeken in het theater. Denk aan meet & greets, afterparty’s, workshops en rondleidingen. Op zondag is het in veel theaters familiedag, daarmee is het Theaterweekend een unieke belevenis voor iedereen.

Dank aan

Om dit waar te kunnen maken, heeft Het Nationale Theaterfonds krachten gebundeld met Het Prins Bernhard Cultuurfonds om een opvoeringsbudget beschikbaar te stellen. Bij het bepalen van het jaarlijkse thema wordt gekeken naar de CPNB en het Boekenweekthema. Tijdens het Theaterweekend zal steeds de eerstvolgende toneelauteur bekend gemaakt worden. Verder zorgt De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) voor ondersteuning bij de publicatie van de nieuwe teksten. Extra steun bij het lokaal coproduceren van de teksten, wordt gegeven door de VSCD.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.