DOEN WE DE GORDIJNEN DICHT OF ZETTEN WE DE RAMEN OPEN

Unieke locatievoorstelling in en met de wijk Lombok Utrecht, 2 t/m 4 maart 2018

In het weekend van 2 t/m 4 maart 2018 gaat de voorstelling Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open in première in café Kopi Susu, als onderdeel van het Café Theater Festival, Utrecht. Na het succes van 2016, waarin Theatergroep Troubamour de publieksprijs van het festival won, maken zij nu een nieuwe voorstelling als huisgezelschap van het Café Theaterfestival. De voorstelling is het resultaat van een artistiek onderzoek in en met de wijk Lombok. Samen met vijf acteurs, drie wijkbewoners en alles wat langs fietst, rijdt en loopt, laat Troubamour de wijk Lombok zien in al haar bijzonderheden en eigenaardigheden. Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open is in het weekend van 2 t/m 4 maart zeven keer te zien in café Kopi Susu.

Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open

Je kijkt wel, maar zie je het ook? Troubamour speelt een voorstelling tegen de vluchtigheid. Wanneer komt het bij je binnen dat je naar buiten moet? Je zit binnen, je kijkt naar buiten. Maar buiten begint zich langzaam met binnen te bemoeien. De glazenwasser danst de ramen schoon. De postbode bezorgt een brief. Een man is het kwijt en er komt een groepje vooroordelen voorbij. Een voorstelling die je zicht verscherpt, je gehoor versterkt en je meeneemt op een denkbeeldige ontdekkingstocht door Lombok.

Ode aan de wijk Lombok

Lombok is een wijk die continue onderhevig is aan veranderingen en waar in Utrecht veel over gepraat wordt. Met de voorstelling Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open wrikt Troubamour aan de bestaande beeldvorming van de wijk Lombok en zoomen de theatermakers in op de gewone, dagelijkse gang van zaken. Maar zien we dat nog wel? Troubamour herinnert je aan die dagelijkse beelden in de wijk, de samenleving waar we iedere dag naar kijken. Vallen deze ogenschijnlijk gewone taferelen je nog wel op als je de hele dag op je smartphone zit? Of als je de Kanaalstraat alleen als doorgaande weg beschouwt? Of als je toch al denkt een beeld te hebben van de mensen en de wijk? Theatergroep Troubamour maakt met deze voorstelling feelgood-theater met een rauw randje dat zal eindigen in een ultiem buurtfeestje!

Makers

Artistieke leiding, regie, spel: Marrit Bausch en Ursel Braaksma

Spel: Laurien Riha, Collin van den Broek, Hugo de Haas van Dorsser en drie wijkbewoners

Dramaturgie, research: Fabian Pikula

Coproductie: Café Theater Festival en Theatergroep Troubamour

De voorstelling Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open is mede mogelijk gemaakt met de steun van de Gemeente Utrecht, het Initiatievenfonds Wijkbureau West en het Carel Nengerman Fonds.

BIJLAGE 1: SPEELLIJST EN BIO

Februari 2018

Di 27 17:30 uur Café Kopi Susu Utrecht (try-out intern)

Wo 28 17:00 uur Café Kopi Susu Utrecht (try-out)

Maart 2018

Vr 2 19:30 uur Café Kopi Susu Utrecht (try-out)

Za 3 12:30, 15:30, 18:30 uur Café Kopi Susu Utrecht

Zo 4 14:00, 16:30, 18:30 uur Café Kopi Susu Utrecht

Theatergroep Troubamour

Troubamour maakt sinds 2012 theater in de openbare ruimte. Artistiek leiders Marrit Bausch en Ursel Braaksma staan niet alleen als acteurs maak ook als eigenzinnige en geëngageerde makers op de vloer. Ze maken theater op locatie omdat ze iets willen toevoegen of veranderen aan de werkelijkheid. Theater mag wat Troubamour betreft relativeren, reflecteren en je in beweging zetten. Ze zoeken met hun publiek de grenzen van de theatercodes op. In 2016 won Troubamour de publieksprijs op het Café Theater Festival met de voorstelling Goed (be)doel(d).

Café Theater Festival

Het Café Theater Festival is een festival waarin bevlogen theatermakers de Utrechtse kroegen in duiken om grenzeloos theater te maken dat raakt en verbindt. Zo ontstaan er sinds 2004 mooie ontmoetingen tussen toeschouwers en spelers in volgepakte cafés, waar de wetten van het theater en de wetten van het café worden vermengd tot de wondere wereld van cafétheater. Dit jaar presenteert het Café Theater Festival voor de tweede keer de Café Theater Onderzoekers. Binnen dit programma doet een theatergroep, als huisgezelschap van het CTF, een jaar lang artistiek onderzoek in een Utrechtse wijk. Wat kan theater in of voor de wijk betekenen? Dit jaar is Theatergroep Troubamour als huisgezelschap van het CTF benoemd. De resultaten van het onderzoek worden getoond in een extra lange cafévoorstelling van 2 t/m 4 maart in café Kopi Susu.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.