DOEN WE DE GORDIJNEN DICHT OF ZETTEN WE DE RAMEN OPEN

DOEN WE DE GORDIJNEN DICHT OF ZETTEN WE DE RAMEN OPEN

Op zondag middag konden we genieten van een unieke locatievoorstelling in en met de wijk Lombok in Utrecht.

In het weekend van 2 t/m 4 maart 2018 ging de voorstelling Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open in première in café Kopi Susu, als onderdeel van het Café Theater Festival, Utrecht. Na het succes van 2016, waarin Theatergroep Troubamour de publieksprijs van het festival won, maken zij nu een nieuwe voorstelling als huisgezelschap van het Café Theaterfestival. De voorstelling is het resultaat van een artistiek onderzoek in en met de wijk Lombok. Samen met vijf acteurs, drie wijkbewoners en alles wat langs fietst, rijdt en loopt, laat Troubamour de wijk Lombok zien in al haar bijzonderheden en eigenaardigheden. Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open was in het weekend van 2 t/m 4 maart zeven keer te zien in café Kopi Susu.

Als je naar iets kijkt, zie je het dan ook daadwerkelijk, komt het wel bij je naar binnen of ben je met hele andere dingen bezig? In café Kopi Susu was het aardig druk, iedereen keek licht gespannen om zich heen, totdat er ineens een postbode een brief bezorgd, een bezoeker van het café mag deze voorlezen, vanaf dan zien we verschillende alledaagse gebeurtenissen, waar we normaal niet zouden op letten of gewoon aan voorbij zouden lopen.
Een dansende glazenwasser, een superheld die iedereen op de straat wel eens zal helpen, ruziënde mensen op straat, een voetganger die aangereden wordt door een fietser, dit gebeurt allemaal buiten op straat, waar wij als publiek vanuit het warme café naar mogen kijken.
Het is een denkbeeldige ontdekkingstocht door de wijk Lombok

Het is grappig, leerzaam, ontroerend en dit allemaal in iets dan een half uur, de spelers weten je aandacht vast te houden vanaf de eerste seconde. Je leert door de ogen van de spelers ,de bewoners van de wijk Lombok beter kennen, maar ook weten ze ons te vertellen dat Wim Sonneveld uit deze wijk komt.
Ontroerend om te horen dat de wijk de laatste jaren best wel veranderd is, niet meer zo sociaal en dat de oudere bewoners dit best wel jammer vinden.
Na dit alles gaan we toch gewoon buiten op straat nog een feestje vieren, want daar draait samenhorigheid toch om, gezellig met elkaar een hapje en een drankje doen, dat houd de buurt bij elkaar.

Ode aan de wijk Lombok
Lombok is een wijk die continue onderhevig is aan veranderingen en waar in Utrecht veel over gepraat wordt. Met de voorstelling Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open wrikt Troubamour aan de bestaande beeldvorming van de wijk Lombok en zoomen de theatermakers in op de gewone, dagelijkse gang van zaken. Maar zien we dat nog wel? Troubamour herinnert je aan die dagelijkse beelden in de wijk, de samenleving waar we iedere dag naar kijken. Vallen deze ogenschijnlijk gewone taferelen je nog wel op als je de hele dag op je smartphone zit? Of als je de Kanaalstraat alleen als doorgaande weg beschouwt? Of als je toch al denkt een beeld te hebben van de mensen en de wijk? Theatergroep Troubamour maakt met deze voorstelling feelgood-theater met een rauw randje dat zal eindigen in een ultiem buurtfeestje!

Makers
Artistieke leiding, regie, spel: Marrit Bausch en Ursel Braaksma
Spel: Laurien Riha, Collin van den Broek, Hugo de Haas van Dorsser en drie wijkbewoners
Dramaturgie
Research: Fabian Pikula
Coproductie: Café Theater Festival en Theatergroep Troubamour

De voorstelling Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open is mede mogelijk gemaakt met de steun van de Gemeente Utrecht, het Initiatievenfonds Wijkbureau West en het Carel Nengerman Fonds.

Theatergroep Troubamour
Troubamour maakt sinds 2012 theater in de openbare ruimte. Artistiek leiders Marrit Bausch en Ursel Braaksma staan niet alleen als acteurs maak ook als eigenzinnige en geëngageerde makers op de vloer. Ze maken theater op locatie omdat ze iets willen toevoegen of veranderen aan de werkelijkheid. Theater mag wat Troubamour betreft relativeren, reflecteren en je in beweging zetten. Ze zoeken met hun publiek de grenzen van de theatercodes op. In 2016 won Troubamour de publieksprijs op het Café Theater Festival met de voorstelling Goed (be)doel(d).

Café Theater Festival
Het Café Theater Festival is een festival waarin bevlogen theatermakers de Utrechtse kroegen in duiken om grenzeloos theater te maken dat raakt en verbindt. Zo ontstaan er sinds 2004 mooie ontmoetingen tussen toeschouwers en spelers in volgepakte cafés, waar de wetten van het theater en de wetten van het café worden vermengd tot de wondere wereld van cafétheater. Dit jaar presenteert het Café Theater Festival voor de tweede keer de Café Theater Onderzoekers. Binnen dit programma doet een theatergroep, als huisgezelschap van het CTF, een jaar lang artistiek onderzoek in een Utrechtse wijk. Wat kan theater in of voor de wijk betekenen? Dit jaar is Theatergroep Troubamour als huisgezelschap van het CTF benoemd.

TEKST EN FOTO: Mieke van der Raay

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.