Doe eens lief stimuleert de allerkleinsten

Doe eens lief stimuleert de allerkleinsten

Recensie: Mariska Oosterhuis

In coronatijd naar het theater gaan is een bijzondere ervaring. Maar omdat alleen volwassenen 1.5 meter afstand van elkaar hoeven houden, kan je nog altijd prima met je kinderen naar het theater. Zo ook zaterdagochtend 3 oktober, toen in Rotterdam de voorstelling Doe eens lief in première ging.

De lobby van het Maaspodium is er op voorbereid. De tafeltjes staan keurig uit elkaar, de rode loper ligt uit en binnen genieten kids en hun ouders van een versnapering vooraf. Om iets voor 11 uur worden we rij voor rij naar binnen geroepen en nemen we plaats op de toegedeelde plaatsen.
Anne Fé de Boer heet iedereen welkom en laat alvast zien dat je kan spelen met licht en geluid. Doe eens lief is een voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar, en het is slim om hen te laten wennen aan het licht en de geluidseffecten. Dat het alsnog spannend is, blijkt niet veel later.

De voorstelling wordt gespeeld door Anne Fé en Gihan Koster, waarbij vooral die laatste ontzettend expressief is en emotie goed kan laten zien door zijn mime en waanzinnige breakdance moves. Wanneer Gihan boos is en tegen een bal aanschopt, verandert die bal plotseling in een hele hoop kleine balletjes. Één van de allerkleinsten in de zaal schrikt ervan en zet het op een huilen. Maar nog geen vijf minuten later helpt datzelfde jongetje mee met de balletjes weer opruimen. Zo eng is het toch niet, als je er even aan kan wennen.

Zo is dat ook met monsters. Anne Fé tekent een monster in een droom en dat monster verschijnt echt bij Gihan. Hij maakt er ruzie mee, maar maakt dit ook weer goed. Pas tegen het einde van de voorstelling had ik in de gaten dat Anne Fé de geluidseffecten deed, en animaties tekende op een I-pad. Zo blijft het boeien, alle 45 minuten lang.

Er is niet echt sprake van een verhaal, maar dat is ook niet nodig. Een witte grond, een witte muur voor de animaties, een tafel , een doos ballen, een tekening, veel meer wordt er niet gebruikt. En de kinderen in de zaal zorgen ook voor input, door nu en dan wat te roepen vanaf hun plekken. Regelmatig klinkt er geschater en gegrinnik, er wordt genoten in de zaal!

Zo vliegt de tijd voorbij. Voor je het weet mogen alle kinderen uit de zaal komen dansen met Anne Fé en Gihan. Een paar kinderen vinden dat te spannend, maar een handjevol mag ook tegen de zwarte stip aanschoppen om te scoren. En even later staan ze lekker te swingen. Doe eens lief heeft effect: iedereen is nog lief voor elkaar en niemand huilt als het over is, en we de zaal moeten verlaten.

Gezien: Doe eens lief, zondag 4 oktober 2020 Maaspodium Rotterdam
Nog te zien: tot en met 30 december in diverse theaters in het land (www.maastd.nl)
Regie: Sara Giampaolo, spel/dans: Anne Fé de Boer en Gihan Koster, muziek: Frans Baudion, licht/decor: Peter Raaijmakers.

FOTO:©Wannes CréShare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.