DISAPPEARANCE IN NIEUW AMARE

DISAPPEARANCE IN NIEUW AMARE

Op 13 januari 2022 beleeft de internationale voorstelling Disappearance de Nederlandse première in het nieuwe theater Amare in Den Haag. Graag brengen wij op de hoogte van de bijzondere thematiek en hopen dat u aandacht wilt besteden aan deze verschijning. Wij weten het niet meer, laten we verdwijnen om te verschijnen.’ In het kort: Zeer actuele thematiek voor rond de jaarwisseling: we bevinden ons in een vacuüm; we weten het even niet. We gaan af op onze intuïtie. Passende locatie: Zuiderstrandtheater is verdwenen, Amare is verschenen. Nieuwe creatie binnen het bekroonde oeuvre – Gouden Zwaan ontvangen in oktober 2021. Introductie op nieuwe creatiecyclus waarin WE en het intuïtieve lichaam centraal staat. Multidisciplinaire voorstelling met interdisciplinaire kunstenaars – zoals Ruben van Leer wiens videowerk recent te zien was in het Eurovisie Songfestival. Slotstuk van samenwerking met het Nationale Ballet van Marseille
De wereld is in permanente staat van verandering. We voelen ons door corona al twee jaar vastgezet in een tussenruimte. Daarin is plaats voor de kracht en kwetsbaarheid van intuïtie. Voor naïviteit, urgentie en onbevangenheid. Deze waarden worden in de voorstelling omarmd. De actuele voorstelling Disappearance is een bijna sacrale beleving van verschijnen en verdwijnen, die start in het donker en via een rijk kleurenpalet eindigt in hemels wit licht. Er is hoop.
Disappearance is het slotstuk van het tweeluik Appearance-Disappearance, een samenwerking tussen ICK Dans Amsterdam met Ballet National de Marseille. In het eerste deel Appearance (2017) herinnert een kinderkoor ons aan verloren onschuld en de fragiliteit van het leven. Disappearance gaat verder waar Appearance ophield: de kinderen zijn nu fysiek verdwenen, maar laten hun stemmen voortleven in de ether. Daar worden ze opgepikt door de 11 dansers van het ICK-Ensemble en junior company ICK-Next. De voorstelling is tegelijkertijd heel actueel en herkenbaar. De geluiden uit de natuur en de ether – het zoeken naar radiostations – brengen de toeschouwers in de tussenruimte. Teksten uit bekende popsongs en de toespraak van Greta Grunberg, uitgesproken een paar maanden voor de première in 2019, nemen het publiek vervolgens mee in een spectaculaire, zintuiglijke beleving. Die kreeg vorm doordat choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten van Disappearance een multidisciplinaire voorstelling maakten, door samenwerkingen aan te gaan met interdisciplinaire kunstenaars, zoals de filmmaker Ruben van Leer, geluidskunstenaar Salvador Breed en licht en decorontwerper Floriaan Ganzevoort. Disappearance is voor Greco en Scholten een inleiding op de WE-Cycle, een reeks voorstellingen waarin ICK onderzoekt hoe we vanuit het Intuïtieve Lichaam de uitdagingen van deze tijd samen kunnen aangaan. Onze huidige wereld is chaotisch, complex en vol uitdagingen. Vertrouwde zekerheden zijn in beweging. Om de uitdagingen waar we vandaag voor staan aan te gaan, moeten we samen – als wij – voorwaarts gaan. Dit is geen rationeel proces. Het is een proces dat bezield wordt door tegengestelde krachten en tegenstrijdigheden. Disappearance ging in wereldpremière in Luxemburg in 2019. Disappearance werd lovend ontvangen door de internationale pers. De voorstelling speelde daarna in Frankrijk en Slovenië. De Europese tournee en de Nederlandse première moest door corona worden uitgesteld, maar de voorstelling is nu met een vrijwel nieuwe cast toch in Nederland te zien.
Nederlandse Première 13 januari 2022 — Amare, Den Haag NL Tour — 2022 17/18 januari
— Internationaal Theater Amsterdam 19 januari
— Theater De Vest, Alkmaar 22 januari
—Stadsschouwburg Utrecht 25 januari
—Stadsschouwburg Groningen 10 februari
— Schouwburg Hengelo 18 februari
— Zwolse Theaters 02 april
— Theater Rotterdam

CREDITS Concept & choreografie Emio Greco | Pieter C. Scholten Dansers Ballet National de Marseille & ICK Lichtontwerp Floriaan Ganzevoort Video Ruben Van Leer Kostuumontwerp Clifford Portier Kostuum realisatie Jeanine Pieterse Geluid Salvador Breed, Pieter C. Scholten Tekst radiostem Florian Hellwig Radiostem Thibault Villette Dramaturgie Jesse Vanhoeck, Marieke Buytenhuijs Productie ICK Dans Amsterdam Première 15 februari 2019 – Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg (LB) Partner Ballet National de Marseille Coproductie Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (LB), Cankarjev Dom Ljubljana (SL)
FOTO:©
ICK Dans Amsterdam
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.