Dikke overwinning voor de Swift Boys 8 op première All Stars

Recensie: Martijn van Vuuren

Het was een wat vreemde gewaarwording. Een afgeladen vol Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam vol met voetballers! Althans zo leek het. Tijdens de première was de dresscode een voetbal tenue van je favoriete club. En hier was duidelijk gehoor aangegeven. Maar tijdens ‘het spel’ in de arena van het Luxor was er geen sprake van spreekkoren maar gedroegen de ‘supporters’ zich voorbeeldig en hebben ze genoten van een geweldige prestatie.

Na het succes van de musical De Marathon hebben de makers zich dit keer gewaagd aan een musical over het populaire voetbalteam van Swiftboys 8 in de musical All stars. Bekend van de film uit 1997 en de daaropvolgende televisieserie. Op zich ook geen vreemde keuze aangezien zowel regisseur Frank Lammers als liedtekstschrijver Thomas Acda destijds mee hebben gespeeld in de film. 

Deze nieuwe musicalversie gaat meer dan over voetbal alleen. Het is veel meer een verhaal over vriendschap. “Het voetbal wordt gebruikt als metafoor voor het leven: wilskracht, overtuiging, doorzettingsvermogen en groepsgeest.” Zoals Thomas Acda het mooi omschreef. 

Het verhaal is niet één op één overgenomen van de film. Het is geplaatst in deze tijd en een aantal verhaallijnen zijn nog duidelijk te herkennen maar er zitten ook nieuwe elementen in.

De eerste verwachting van de meeste mensen bij het horen van de titel All Stars is toch de humor. Zoals ook in de film en de serie is er in deze voorstelling genoeg te lachen. Lekkere flauwe mannenhumor. De voorstelling geeft een aardig inkijkje in een gemiddelde kleedkamer of kantine van een voetbalclub. Maar naast die humor zitten er ook een aantal serieuzere verhaallijnen verwerkt in de musical. 

Grootste verrassing is wat mij betreft Alex Hendrickx. Met zijn natuurlijke manier van acteren weet hij een kwetsbare Bram neer te zetten. Maar ook vocaal komt hij goed uit de verf. 

Jim Bakkum speelt de rol van de filosofische Hero en heeft hiermee de eer het prachtige nummer ‘toen ik je zag’ te mogen zingen. Kees Boot heeft als oud coach van de swiftboys de lachers op de hand maar weet ook te ontroeren in het nummer Buitenspel. Dit komt mede door de sterke liedteksten van Thomas Acda.

De cast van de musical bestaat, zoals te verwachten valt, voornamelijk uit mannen. Maar naast de stapels testosteron in de voorstelling staan vier ijzersterke vrouwen met sterke stemmen. Vooral Sarah Janneh en Whitney Sawyer weten vocaal het elftal omver te blazen. 

Ondanks dat je het wellicht niet verwacht in een musical over voetbal wordt er ook gedanst. En ondanks dat de meeste acteurs hier geen dansers zijn van origine is het choreograaf Daan Wijnands gelukt om het publiek te verrassen met een aantal mooie en goed uitgevoerde choreografieën. Vooral zijn vondst tijdens de slotwedstrijd is een erg goede. 

Met All Stars is het MORE Theater Producties wederom gelukt om een zeer geslaagde productie op de planken te zetten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.