Dieven van de Koopgoot: een modern sprookje met een Twist

Dieven van de Koopgoot: een modern sprookje met een Twist

Recensie: Mieke van der Raay

Over TG De Klassieken
TG De Klassieken (voorheen Theatergroep Mangrove) is een Rotterdams theatergezelschap dat klassieke toneelstukken, literatuur, en verhalen bewerkt voor jong en oud. Die verhalen hebben veel raakvlakken met het leven van nu.
Rondom klassiekers hangt soms een zweem van mufheid: ouwe meuk, lange teksten en weinig (inter)actie. Daarom neemt het gezelschap de essentie van een klassieker en blaast alle stof eraf. Een voorstelling van De Klassieken is als een avondje Netflix: rauw, spannend en echt. 
TG De Klassieken wil de liefde voor theater overbrengen naar iedereen, van elke leeftijd en elke culturele of economische achtergrond, overal in Nederland. Het gezelschap wil de werken van Shakespeare, De Grieken, Tsjechov en al die anderen laten voortbestaan, maar wel op een authentieke manier, in het hier en nu.

Na Wraak en Elektra, allebei pareltjes van voorstellingen, komt TG De Klassieken nu met Dieven van de Koopgoot. Een moderne bewerking van het alom bekende verhaal van Oliver Twist van Charles Dickens. De voorstelling gaat over Otis (Kwint Stukker), een jongen van 15, die beide ouders verloren heeft en na diverse omzwermingen in Rotterdam beland. Daar wordt hij overgehaald door leeftijdsgenoten die ook op straat zwerven om lid te worden van de kleurrijke straatbende van Fijs (Aron Elstak). Vos (Jannes Coessens),  Storm (Benita Bocoum), Kien (Rowell Molema) en Fee (Rositha Rikkers) halen hem over om hen te helpen met stelen. Maar Otis ziet dit niet zitten en komt voor een moeilijke keuze te staan; of iedereen verraden, of hen helpen. Baas (Leon de Waal) heeft samen met Nance (Annemieke Elstak) iedereen in hun macht. Otis, die de naam Twist heeft gekregen van de groep, krijgt uiteindelijk hulp uit onverwachte hoek.

Ik was 4 november bij een schoolvoorstelling. Waar de kinderen in het begin nog een beetje rumoerig waren, waren ze enkele minuten in de voorstelling muisstil. Je zag ze gespannen kijken en leefden duidelijk mee met de personages. De voorstelling is gericht op 9 jaar en ouder en er zit duidelijk een boodschap in die de kinderen ook kunnen begrijpen. Durf te blijven dromen, wat er ook gebeurt in je leven.

Het is altijd wel bijzonder hoe ze in het piepkleine zaaltje, zulke fantastische voorstellingen kunnen neerzetten. Het decor bestaande uit veel pallets en neonkleuren, is verder simpel, maar heel doeltreffend voor het verhaal. Elk personage heeft zijn eigen inbreng en is duidelijk herkenbaar in het verhaal. De zang en het spel is ontzettend overtuigend en ze weten je te raken. Je wilt ze helpen, vergeet af en toe dat het spel is. De teksten (Michelle van Daalhoff) zijn goed doordacht en daardoor is de boodschap ook goed duidelijk. Ik heb dit al vaker gezegd bij TG De Klassieken, maar zij horen wat mij betreft thuis in de grotere theaters door heel het land. Nu spelen zij de meeste voorstellingen voor scholen uit Rotterdam, wat uiteraard ontzettend educatief is, maar toch hoop ik zo, dat we ze snel in heel Nederland kunnen zien.
Tekst en co-regie: Michelle van Daalhoff
Concept en co-regie: Annemieke Elstak
Muzikale leiding: Aron Elstak
Licht en techniek: Omar Elstak

Cast: Leon de Waal, Kwint Stukker, Jannes Coenens, Annemieke Elstak, Benita Bocoum, Aron Elstak, Rowell Molema, Rositha Rikkers

Voor meer informatie: www.tgdeklassieken.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.