DeLaMar Theater legt de rode loper uit voor toneelkomedie Slippers

DeLaMar Theater legt de rode loper uit voor toneelkomedie Slippers

Tekst: Jessica Uijttewaal

Vanaf half april legt het DeLaMar Theater in Amsterdam wederom de rode loper uit voor de toneelkomedie Slippers, in 1965 en in 1985 werd dit toneelstuk ook al verwelkomd en nu in 2017 wordt het stuk nieuw leven in geblazen door producent Bos Theaterproducties, regisseur Gijs de Lange met wederom een topcast. De rollen in dit toneelstuk zullen vertolkt worden door de cabaretduo’s Plien & Bianca en Droog Brood in Ayckbourns beste toneelkomedie. Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman zijn voor het eerst samen te zien in een toneelstuk. De twee mannelijke hoofdrollen worden gespeeld door Peter van de Witte en Bas Hoeflaak van het cabaretduo Droog Brood.

Het stuk is al in 1965 geschreven door Alan Ayckbourn, het was zijn eerste theaterhit. Ayckbourn laat met humor zien hoe we als mensen eigenwijs en onhandig kunnen zijn. We kijken naar personages op het toneel, maar er zit ook een vorm van zelfherkenning is. Hij schetst in zijn stuk Slippers het eeuwige misverstand tussen man en vrouw. Het verhaal gaat over Ginny (Bianca Krijgsman), die met haar vriendje Greg (Peter van de Witte) in een flatje in Londen woont. Ginny heeft stiekem een verhouding met haar baas (Bas Hoeflaak), maar wil daarmee stoppen. Tegelijkertijd vindt Greg een paar slippers onder het bed én ontdekt hij een briefje met een onbekend adres erop. Ginny verzint haastig dat de slippers van een vriendin zijn en dat het om een adres van haar ouders gaat. Greg is verheugd; hij bedenkt het plan om, achter Ginny’s rug om, bij haar ouders om haar hand te gaan vragen. Wat volgt, is een ontmoeting die tot allerlei hilarische misverstanden leidt…

Alan Ayckbourn heeft het stuk met wiskundige precisie geschreven. Als toeschouwer vraag je je misschien soms even af hoe het nu precies zit, maar het komt uiteindelijk allemaal op de juist manier bij elkaar uit. Het publiek zal een stuk gaan zien dat goed en virtuoos in elkaar zit.
Komedies zijn vaak tijdsafhankelijk, omdat er vaak grappen in voorkomen die te maken hebben met de actualiteit, het veroudert dus sneller dan een gewoon toneelstuk. Om dit op te lossen laat regisseur Gijs de Lange het stuk zich afspelen in de tijd dat het geschreven is, midden jaren ’60. Ook heeft hij bewust gekozen om te werken met een cast die bestaat uit comedians, zo wordt de nadruk niet op het psychologische, maar op het humoristische aspect gelegd, wat voor dit stuk goed werkt. Ondanks dat Ayckbourn een nogal wat pessimistische kijk op het leven heeft, hij zei bijvoorbeeld ooit:”Het huwelijk, een maximum van eenzaamheid met een minimum aan privacy”, heeft hij toch gekozen om er de humor van in te zien. In het stuk Slippers liegen en bedriegen de karakters elkaar, ze tonen niet wie ze zijn. Ayckbourn had het idee dat je nooit echt kunt weten wie de ander echt is en of de ander de waarheid spreekt, iedereen is in het diepste wezen eenzaam. Toch heeft hij dit geheel gegoten in een komedie, zodat je kunt zien dat er best ellende is in de wereld, maar dat je er om kunt lachen en dat je er vooral ook samen om kunt lachen.
Gezien de topcast en de heldere visie van de regisseur zal dat ongetwijfeld lukken met deze toneelkomedie. Vanaf 13 april zijn de try-outs te zien, waarna op 20 april de première zal plaatsvinden. Voor een avondje gezamenlijk lachen om deze cast en stiekem wellicht een beetje om uzelf is een theaterbezoek aan Slippers in het DeLaMar Theater dan ook zeker aan te bevelen.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.