DE ZON ALS HIJ VALT  THEATERGROEP AZIJN

Naar de gelijknamige novelle van Joost Oomen.

Willen alle terroristen die niet écht dood zijn nu opstaan? Alsjeblieft? Ik hou niet van wat onverwacht is. Als iemand zich nu in een uitgebrand huis heeft verstopt

en daar wacht met een geladen kalasjnikov om mij te verrassen en dood te schieten, dan wil ik dat je me nu waarschuwt.”

Vanaf 14 februari 2019 Reist Theatergroep Azijn door het land met een toneelbewerking op het prozadebuut van Joost Oomen, genaamd De Zon Als Hij Valt. De Zon Als Hij Valt is een prikkelende, surrealistische en intieme voorstelling over het hebben van een doel en een plaats in de wereld, én de rol van toeval in verhalen.

Na twee gewelddadige episodes uit de wereldgeschiedenis komen twee voorwerpen, het glazen
oog van een vermoordde terrorist en de uitgedroogde pols van een verbrandde vrachtwagenchauffeur, toevallig in handen van een Spaans meisje en een Libische jongen. Voorwerpen hebben echter ook iets te willen en het Oog en de Pols willen maar één ding: bij elkaar komen. Aangestuurd door het oog waagt de jongen een poging om als bootvluchteling naar Europa te reizen, terwijl het meisje aan de andere kant van de woestijn en zee met de Pols wacht op hun komst. Wat volgt is een avontuur vol hunkering, over zandheuvels en door de Middellandse Zee. De zon als hij valt is een groots verhaal, over kleine voorwerpen en mensen.

De regie van de voorstelling is in handen van Ludy Graffelman, momenteel in zijn tweede jaar van de Master regie aan Toneelacademie Maastricht.

OVER THEATERGROEP AZIJN
Theatergroep Azijn is een jong en klein professioneel Utrechts theatergezelschap, dat voorstellingen met een ruig randje voor de kleinere vlakke-vloerzalen maakt. Het narratief van de voorstellingen staat altijd centraal, daarom wordt er vaak gewerkt met modern repertoire of een literatuurwerk. Eerdere producties waren onder andere After The End (2017), De Nachtegaal en De Roos (Fringe festival 2016) en De Koning Sterft (2015).

SPEELDATA

14 februari, 20:30 – Theater Kikker – Utrecht – Première
15 februari, 20:30 – Theater Kikker – Utrech
21 februari, 20:30 – Zaal 3 – Den Haag
23 februari, 20:30 – CC Amstel Studio – Amsterdam
2 maart, 20:30 – CC Amstel Studio – Amsterdam
20 maart, 20:30 – De Gruitpoort – Doetinchem
20 mei, 20:30 – Theater aan de Rijn – Arnhem

Meer data zullen worden toegevoegd.

CREDITS

Naar het gelijknamige prozadebuut van dichter Joost Oomen
Regie Ludy Graffelman
Toneelbewerking Yentl van Stokkum i.s.m. Joost Oomen
Spel Eileen Graham, Joep Hendrikx, Annebel Overbeeke en Kiefer Zwart
Dramaturgie Joran de Groot
Toneelbeeld, lichtontwerp en techniek Floris Barnhoorn
Productie en publiciteit Annemoon Mater
Met dank aan Literair productiehuis De Wintertuin / De Nieuwe Oost
Met financiële steun van Gemeente Utrecht, LiraFonds, K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds

OVER JOOST OOMEN EN DE ZON ALS HIJ VALT

Joost Oomen (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. Van 2013 tot 2015 was hij stadsdichter van Groningen. In 2016 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook De zon als hij valt, een novelle over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn.

Soms zijn de dingen in een verhaal belangrijker dan de personages die ze beheersen. De zon als hij valt gaat over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn.Uitgangspunt voor deze novelle zijn twee historische objecten: het glazen oog dat overbleef na een drone-aanval op terrorist Mokhtar Belmokhtar en de pols van een vrachtwagenchauffeur die werd teruggevonden na een verder allesverwoestende explosie op camping Los Alfaques in Spanje. Met De zon als hij valt maakt Joost Oomen een schitterend prozadebuut, waarin een net zo bijzondere en unieke stem klinkt als in zijn poëzie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.