De Zijlijn (10+), een voetbalvoorstelling over 11 stoere vrouwen en 3 heel onbelangrijke mannen

De Zijlijn (10+), een voetbalvoorstelling over 11 stoere vrouwen en 3 heel onbelangrijke mannen

Het is hoog tijd voor een theatervoorstelling met voetballende vrouwen, want gelijkheid op het voetbalveld is ver te zoeken. Met het EK Voetbal en Internationale Vrouwendag in aantocht, maken Theatergezelschap BonteHond en DOX daarom De Zijlijn(10+): een emancipatievoorstelling in de derde helft met 11 vrouwen en drie heel onbelangrijke mannen. In de voorstelling laat een vrouwelijk elftal van zich horen. Verandering mag misschien ingewikkeld zijn, het is hoe dan ook noodzakelijk.De voorstelling gaat op 28 maart in première op Festival Tweetakt (Utrecht) en is daarna te zien op Ruimtekoers Festival (Arnhem)en in Almere.

Elf vrouwen, een kantine, een beker en een prijzenkast. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Een beetje schuiven van boven naar beneden: ruimte is zo gemaakt. Maar wat als alle bekers in de kast door mannen gewonnen zijn? Met mannenzweet veroverd en door harige benen neergehaald. Tradities die van vader op zoon zijn doorgegeven. Dat kan je toch niet zomaar doorbreken?

Oh nee?Nou, daar denken wij heel anders over.Het gaat nu even niet over jou, maar over gelijke rechten, eerlijke kansen en respect. Want zolang de vrouwen alleen op het beste veld mogen voetballen als de mannen geen wedstrijd spelen, is er van gelijkwaardigheid toch weinig sprake?

De Zijlijn maakt voetbal-trilogie compleet Regisseur Judith Faas maakte eerder Broek uit!(2017),een voetbalvoorstelling met drie mannen over schaamte in de kleedkamer en Schoppen(2018),een voetbalchoreografie met 25 spelers en dansers op het veld over discriminatie. Beide voorstellingen werden lovend ontvangen. Met De Zijlijn maakt Faas de voetbal-trilogie compleet.

Voetbal spektakel met vrouwonvriendelijke poëzie De Zijlijn wordt een spektakel met vuige vrouwonvriendelijke poëzie vanuit de mannen en gewelddadige fysieke tegen reacties vanuit de vrouwen. En dit alles in de kantine van een echte voetbalclub.Want vrouwen komen van ver, maar zijn er nog lang niet.

SPEELLIJST DE ZIJLIJN

VR 27 MAART TWEETAKT Utrecht
ZA 28 MAART TWEETAKT Utrecht
ZO 29 MAART TWEETAKT Utrecht
ZO 29 MAART TWEETAKT Utrecht
ZA 30 MEI RUIMTE KOERS Arnhem
ZO 31 MEI RUIMTE KOERS Arnhem
Kijk voor de actuele speellijst op de website van DOX of BonteHond.De Zijlijn speelt ook in Almere en ruim 8 keer als schoolvoorstelling.

FOTO:©Casper Koster

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.