De zaak Carmen: spannende en mooie dansvoorstelling

De zaak Carmen: spannende en mooie dansvoorstelling

Recensie: Mieke van der Raay 

Zaterdag 17 november was in het stadstheater van Zoetermeer alweer de laatste voorstelling van de Zaak Carmen van Lonneke van Leth producties te zien. 

De zaak Carmen is een unieke dansvoorstelling, die ik nog maar zelden gezien heb. Het is een bewerking van de opera Carmen van Bizet, maar met een moderne twist.

De voorstelling begint met de moord op Carmen. Haar minnaar Don José bekent en daarmee lijkt het klaar. De dienstdoende rechercheur kan de zaak echter maar niet loslaten. Carmen zuigt hem mee in de duistere afgrond van de menselijke geest. Zij toont hem een wereld vol geweld, verlangen en vervreemding. ‘De Zaak Carmen’ is een indrukwekkende en rauwe dansvoorstelling!

Vanaf de eerste noten zit je op het puntje van je stoel. De spanning loopt geleidelijk op, door de ritmische dans en mooie muziek. Lonneke van Leth danst niet alleen de rol van Carmen, maar is gewoon Carmen, met blikken die je raken, met bewegingen die je strelen en ze weet iedereen te verleiden. Ze danst heel intens, je voelt gewoon wat zij voelt. Als Carmen met haar bloedrode jurk opkomt, kan je niets anders dan je adem inhouden – zo mooi, maar ook weer zo gevaarlijk en verleidelijk.

Ze heeft een team van professionele dansers om haar heen staan, maar ook 30 recreatieve dansers van 15 jaar en ouder. Van Leth heeft de expertise om het beste uit iedere danser naar boven te laten komen.

Het decor is simpel, maar de belichting is gewoon fenomenaal en geeft deze dansvoorstelling iets duister, iets sinister, wat perfect past in het geheel.

Deze dansvoorstelling weet klassiek met modern te combineren en is alles wat een moderne dansvoorstelling hoort te zijn: een begrijpbaar verhaal. Met een uitzonderlijke mooie danseres en een goed verhaal, waar je gewoon moet naar blijven kijken.

Choreografie Lonneke van Leth

Dansers Lonneke van Leth, Riccardo Sbrighi, Camille Pidou, Stein Fluijt, Erik Constantin Mathieu van Hal, Noortje Vogels, Esmee le Can, Hazel Öfner, David Vermeulen, Lotte van Breukelen

Ensemble dansers Michelle Storm Celine Braakman, Annette Mandos, Sarah Ibrahimi, Kah-Wai Lam, Sophieke Klijnstra, Kim Alferink, Chantal van der Meer, Xiamyra Daal Daphna Diluana, Odette Zwinkels, Marieke van Ooijen, Jikke Nieuwint, Eryn Nieuwint, Frederique van Dijk, Laurien Wolfswinkel, Patricia Oldenhave, Joyce Marijnissen, Ingeborg de Haan, Nina van Veen, Anita Bharos, Noortje Lodiers

Scenografie Vincent de Kooker

Licht Nico de Rooij

Music compositie Maxim Shalygin

Kostuums Heidi de Raad

Tekst Martijn de Rijk

Musici New European Ensemble

Meer informatie: https://www.lonnekevanleth.nl/

FOTO: Mieke van der Raay 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.