De Witte Kamer: nieuwe jongerenvoorstelling (12+) van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck

Op vrijdag 4 oktober gaat De Witte Kamer van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck in première, een voorstelling voor jongeren vanaf 12 jaar. De Witte Kamer is een humorvolle, af en toe pijnlijke voorstelling over de vraag wat witte onschuld is en hoe onbewust, systematisch racisme werkt. De talentvolle jonge regisseur Ada Ozdogan regisseert een nieuwe tekst van schrijver Tjeerd Posthuma. De voorstelling speelt van 2 oktober t/m 13 december 2019 in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs middelbare scholen in Oost-Nederland reist.

De Witte Kamer

Ik ben geen racist, maar…

Stel alle witte mensen krijgen een brief van de Staat der Nederlanden, waarin staat dat ze één euro moeten betalen. Een symbolische erkenning van het feit dat er nog steeds racisme in de maatschappij is en dat zij het makkelijker hebben dan mensen van kleur. Zou jij dan betalen? In De Witte Kamer komt een meisje het Paleis van Justitie binnen. Ze is boos om die euro. Wat denken ze wel niet? Die ongelijkheid is toch niet haar schuld? Ze gaat dit misverstandje rechtzetten. Dat blijkt het begin van een lang en absurdistisch proces over de vraag wat racisme is en hoe witte onschuld werkt.

De Witte Kamer past in de lijn van jongerenproducties die Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck samen maken: voorstellingen met jonge acteurs over onderwerpen die jongeren bezighouden en raken. Bij De Witte Kamer wordt een lespakket aangeboden waarmee leerlingen samen met hun docent de voorstelling goed kunnen voorbereiden en nabespreken.

Talentvolle makers

Regisseur Ada Ozdogan maakt actueel relevant theater. Ze maakte indruk met haar Erdogan-satire De Rode Klauw (2018, Theater Rast) en met het gestileerde Dubbelgangers (2019, Theater Rast). De Witte Kamer is haar eerste samenwerking met schrijver Tjeerd Posthuma, die eerder de tekst schreef voor de prijswinnende voorstelling Princess (14+, 2018), een coproductie van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool.

Voorstelling in de theatertruck

Ieder jaar maken Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool twee trailervoorstellingen voor jongeren. In een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer reizen de voorstellingen langs middelbare scholen in Overijssel en Gelderland. De Witte Kamer speelt 100 keer voor jongeren vanaf 12 jaar. De voorstellingen zijn daarnaast beperkt te zien in de rest van het land. De Witte Kamer is openbaar alleen te zien in Theater De Krakeling in Amsterdam van 29 oktober t/m 1 november.

Het succes van de trailervoorstellingen

De trailervoorstellingen van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool werden de afgelopen jaren bekroond met vele prijzen. Princess (14+, 2018) en Bromance (15+, 2016) wonnen de Gouden Krekel voor Meest Indrukwekkende Jeugdtheaterproductie, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater. It’s my mouth I can say what I want to (14+, 2017), Pretpark (12+, 2017), GTA5 (15+, 2015) en Hard Candy (15+, 2013) werden bekroond met de Zilveren Krekel.

Credits De Witte Kamer

Tekst Tjeerd Posthuma | Regie Ada Ozdogan | Spel Denzel Goudmijn, Sophie Höppener en Liza Macedo Dos Santos | Sounddesign Marijn Brussaard | Vormgeving Carmen Schabracq en Rosa Schützendorf | Dramaturgie Flora Verbrugge | Regieassistent Jolieke Bak | Techniek Christian Toonk | Met dank aan Bo Tarenskeen, Nadine Febranof en Marc-Jan Trapman

De Witte Kamer speelt van 2 oktober t/m 13 december 100 voorstellingen. Meer informatie: https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/de-witte-kamer

Foto: Henri-Verhoef

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.