De weg naar Fame is keihard

De weg naar Fame is keihard

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdag was de première van Fame de musical van Iris Performing Arts en Stichting IPA Producties. Wij van Ilovetheater zagen de voorstelling op zaterdag, deze keer speelde cast LA.
Bij Iris Performing Arts hebben ze zoveel talenten, dat ze ervoor gekozen hebben om diverse spelers op andere dagen andere rollen te laten spelen. Best wel bijzonder en echt niet makkelijk om de diverse rollen te leren en dan nog zo goed weten neer te zetten.

Iris Portier heeft een grote affiniteit met deze productie, omdat zij ook ooit één van de studenten is geweest die zich afvroeg of ze het wel zou redden in het vak en wat ze er mee wilde bereiken. Zelf zong ze als dertien jarig meisje luidkeels mee met de film en later met de serie op televisie. Vandaar dat ze dit jaar heeft gekozen om Fame de musical te brengen. Wel een beetje aangepast naar deze tijd, maar het verhaal is eigenlijk nu nog steeds erg actueel. Ook het script was iets aangepast, vanwege het gebrek aan mannen in de cast. De rollen die in de originele versie bedoeld zijn voor mannen werden nu gespeeld door vrouwen en dit was echt totaal niet verkeerd.

In de musical Fame volgen we een groep studenten in hun reis en groei door de vierjarige opleiding. Ze kiezen uit verschillende specialisaties; dans, acteren of muziek. De studenten krijgen te maken met allerlei levensthema’s, zoals drugs, gendervragen, hoge ambities, vriendschappen, liefde en nog veel meer. Elk met hun eigen achtergrond en hun eigen verhaal. En welke rol spelen de docenten en de conciërge in hun verhaal?

Wat ik sowieso wil zeggen over deze uitvoering is: “WOW, wat een talent hebben ze toch weer.” De crème de la crème uit amateurmusical-theaterland hebben ze binnen gehaald. Met een stuk als dit met meerdere hoofdrollen is het best lastig iedereen te benoemen, vooral omdat iedereen stuk voor stuk zoveel talent heeft en iedereen zo ontzettend goed was. Vandaar dat ik er nu maar een paar ga benoemen. Shanice van Buitenen als Carmen Diaz was echt subliem, qua zang en spel zo zuiver en zo puur, gewoon een genot om naar te kijken en luisteren. Jamie van den Broeck, als Mabel, wist iedereen omver te blazen met het nummer ‘Mabel’s gebed’. Dit deed ze zo goed dat iedereen in de zaal niets anders kon dan haar toe te juichen na afloop. Met haar perfecte komische timing wist ze iedereen te imponeren. En ja daar is hij weer Joey de Boer. Ik heb Joey nu al in diverse rollen mogen bewonderen en in elke rol weet hij me weer te verbazen. Nu als Schlomo Metzenbaum, weet hij iedereen weer te overtuigen van zijn onuitputtelijke talent. Daan Timmerman had de rol van Joe Vegas tot in de puntjes eigen gemaakt, Zonder enige vorm van gene wist hij het nummer ‘Dus kijk nooit naar mij’ te performen en wist iedereen aan het lachen te brengen. Nogmaals mijn excuses dat ik niet iedereen benoem, wat nog wel te zeggen is, is dat ik geen minpuntje in de voorstelling kon ontdekken.

Mede door het simpele, maar effectieve, decor en de live band, wisten de talenten hun passie voor het theatervak feilloos over te brengen. Hopelijk gaan we van iedereen nog veel zien en horen.
Maar let wel: Het is niet alleen maar Fame, dit vak is keihard.

Cast: Dominique van der Meer, Jarmo Zantwijk, Sanne Egging, Daan Timmerman, Catharina Bijl, Andrew Verboom, Bernadette Kusters, Pricilla Portier, Annika Sohn, Valerie van Reeuwijk, Bibian Voortallen, Shanice van Buitenen, Jamie van den Broeck, Tyara Tjin-A-Ton Ymre Gerding, Imara van Zantwijk, Lesley Ringwöle, Josine ter Maat, Charlotte Faas, Karlijn Dijkstra, Kyra Bakker, Celine van Tol, Janine van Nielen, Kirsten van Spronsen, Simone Ottelé, Daisy van Tussenbroek, Joey de Boer, Sytha Lotens, Izaák Clarisse, Brenda van Vliet, Suzanne Schoonewille, Jitte vink, Jelle Wijgergangs, Marjolein de Graaf en Robin Clarisse.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.