De waarheid en niets dan de waarheid?

De waarheid en niets dan de waarheid?

Recensie: Mieke van der Raay

In het DeLaMar Theater was afgelopen woensdagavond 6 februari de première van De Waarheid, een toneelstuk naar het boek van Florian Zeller. De Waarheid is een originele komedie over twee ontrouwe stellen.

Het stuk begint met Michel, gespeeld door Huub Stapel, en Alice, gespeeld door Johanna ter Steege, die samen in bed liggen. Ze blijken al zes maanden een verhouding te hebben. Alice heeft zo haar twijfels en heeft een enorm schuldgevoel en wil het liefst alles opbiechten aan haar man, die ook nog eens de beste vriend van Michel is. Michel daarentegen weet haar ervan te overtuigen dit niet te doen. Waarom zou je de waarheid vertellen, dat heeft zulke grote gevolgen als je dat doet. Ze hebben allerlei smoezen verzonnen, zodat ze het weekend met elkaar samen in Bordeaux kunnen doorbrengen, maar helaas bellen heel toevallig hun partners hen op en ontstaat er een hilarische maar pijnlijke confrontatie. Na dit weekend heeft Alice alles aan haar man Paul, een rol van Ruurt de Maess, opgebiecht, hij bleek het al lang te weten. Michel gaat op onderzoek uit en na wat hele moeilijke gesprekken, komt hij erachter dat Paul en de vrouw van Michel, Laurence ook al jaren een verhouding hebben Het begin van het stuk, komt moeilijk op gang, maar na verloop van tijd wordt het vlotter en is alles veel makkelijker te begrijpen.
De vier spelers zijn perfect gecast voor deze rollen en weten heel natuurlijk hun personage te spelen, ze hebben zich duidelijk goed ingeleefd in hun rol. Huub Stapel, als de sluwe leugenaar Michel, is op sommige momenten een echte zak, maar tegelijkertijd heel aandoenlijk. Johanna, als Alice, is sexy en stoer maar toch niet zo naiëf als je in eerste instantie dacht. Het decor is subliem; de stoelen, tafels en bed, hangen aan kabels, zodra nodig in het stuk komen ze naar beneden. Alle decor stukken zijn blauw, wat een enorme rust geeft, zodat de primaire focus ligt op de spelers.

Het stuk heet niet alleen, maar gaat ook over De Waarheid; lust en ontrouw tussen goede vrienden, het dilemma van wat te doen, je overgeven aan je verlangens en vreemd blijven gaan of toch kiezen om alles op te biechten. Hoe ga je met je gemengde gevoelens om, aan de ene kant wil je niet ontrouw zijn, maar aan de andere kant, hoe vertel ik het mijn partner? De voorstelling drukt je met de neus op de feiten, is leerzaam en kan voor sommige mensen best confronterend zijn.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.