De voorbeschouwing van ’14 de musical’

De voorbeschouwing van ’14 de musical’

Tekst en foto’s: Jessica Uijttewaal

Aan de Inspiratielaan, een toepasselijke naam, in Leusden is het nieuwe AFAS Theater te vinden. In dit theater zal in september ’14 de musical’ in première gaan. Deze musical vertelt het levensverhaal van dé nummer 14; Johan Cruijff. Het script en de regie is in handen van Tom de Ket. Meestal bedenkt hij zelf over welke onderwerpen hij een productie maakt, maar dat was dit keer anders. Dit keer kwam het idee van AFAS en de Ket moest er dan ook even over nadenken. Al snel bedacht hij dat Cruijff een ontzettend fascinerend figuur is, hij wordt door iedereen in het hart gesloten en eigenlijk iedereen heeft wel een mening over hem. Dat vond hij een interessante vraag. Het zegt ook iets over Nederland, waarom zien we hem graag als nationaal icoon? Hij ging zich verdiepen in het leven van Johan Cruijff en ontdekte dat er echt heel veel over deze man te vertellen is. Zo verloor hij op jonge leeftijd zijn vader, zijn gezondheid was niet zoals je zou willen, zijn karakter bracht hem nog weleens in de problemen en toch is hij een absolute wereldster geworden, al stond dat niet direct in de sterren geschreven. 14 de musical vertelt niet alleen het verhaal van zijn voetbalcarrière, maar vooral ook over zijn leven daaromheen. Zoals de keer dat hij in zaken ging, maar dat helemaal misliep, maar ook zijn jeugd en zijn huwelijk met Danny zijn van groot belang in zijn levensverhaal. Wat Tom de Ket ook erg interessant vindt aan de persoon Cruijff is dat hij overal een mening over had, hij had een bepaalde visie; hij was een idealist. Die mensen willen wat, maar dat wekt ook vaak weerstand en frictie op, wat dan ook vaak weer zorgt dat er iets in gang gezet wordt. Heel inspirerend om dit te verwerken in het verhaal dat verteld gaat worden in deze voorstelling.

Op vrijdag 11 juni kwamen de cast en creatives voor het eerst met zijn allen samen. De cast bestaat uit, hoe kan het ook anders, 14 acteurs. De manier waarop het verhaal vorm gegeven zal worden en gespeeld zal worden, zal anders zijn dan mensen gewend zijn, volledig in de lijn met Johan Cruijff. Er wordt gewerkt met videotechnieken, er zijn draaischijven en een loopband verwerkt in het toneel; het wordt een samenspel van high- en low-tech. Bij deze bijzondere voorstelling hoort ook bijzondere muziek. Erik van der Horst zal hier garant voor staan. Toen Tom de Ket bij hem kwam en vertelde over de voorstelling en welk geluid hij hierbij in gedachten had, ging bij van der Horst meteen zijn hoofd ‘aan’. De eerste associatie die gemaakt werd, was met Jesus Christ Superstar, niet geheel onlogisch als we het over JC hebben. Zo werden de eerste nummers stevige nummers met kracht, daarnaast zijn er ook andere genres en inspiratiebronnen aangesproken, dus een mooie variatie van muziek door de gehele voorstelling heen.
De cast mocht de aanwezigen alvast een nummer laten horen. Hierbij was direct te horen dat het een mooi samengestelde ploeg is, die voor een goed samenspel zullen gaan zorgen. Precies zoals je een voetbalelftal ook graag ziet; uitblinkend als individu, maar nog beter als team.
Wat opvallend is, is dat de persoon die Johan Cruijff gestalte zal gaan geven, niet kan zingen. Dit vertelt Tobias Nierop zelf, hij zal dan ook niet gaan zingen, maar zijn muzikale bijdragen zijn in de vorm van spoken word. Tobias vond dit een mooie kans om toch in een musical te kunnen spelen en hoe uniek en wat een eer is het om Johan Cruijff te mogen gaan spelen. Hij liet deze dag ook al horen dat hij zich goed ingeleefd heeft in de persoon Cruijff. Dan is er nog een belangrijke rol, zowel in de voorstelling als in het leven van Cruijff; zijn vrouw Danny. Myrthe Burger zal in de huid van deze sterke, krachtige vrouw kruipen. Danny heeft altijd naast Johan gestaan en ze waren aan elkaar gewaagd. Twee krachtige persoonlijkheden, een sterk team.

Het voorproefje van ’14 de musical’ beloofde veel goeds voor de voorstelling die in september in première zal gaan. Naast deze bijzondere voorstelling is ook de hele beleving van het nieuwe AFAS Theater een mooie reden om ’14 de musical’ te bezoeken. Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op https://www.14demusical.nl/.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.