De Thuisreiziger gaat van start vanaf februari 2021

De Thuisreiziger gaat van start vanaf februari 2021

De Thuisreiziger gaat van start vanaf februari 2021

Een spannend theatraal kofferconcept

De Thuisreiziger  een offline-voorstelling, thuisbezorgd – wordt gepresenteerd door harpiste en initiator Miriam Overlach, vormgever Elze van den Akker, interdisciplinair kunstenaar Willem Wits en componist Wilbert Bulsink en gaat vanaf februari 2021 van start. De Thuisreiziger is 120 keer beschikbaar. De kaartverkoop is gestart. 

De Thuisreiziger

Er wordt aangebeld. Voor je deur staat een koffer. Deze koffer voert je mee naar magische plekken terwijl je geen stap buiten de deur zet. Een privéconcert in de woestijn, een beeld in het mos, druppels in de ruimte. De Thuisreiziger is een doe-het-zelf-voorstelling van 1,5 uur voor één of twee personen.

Door simpele maar doeltreffende opdrachten worden je fantasie en zintuigen geprikkeld. Je verandert van regisseur in hoofdrolspeler, decorbouwer, geluidstechnicus… en bovenal toeschouwer. De Thuisreiziger is een spannende en muzikale reis door je eigen huis- en bovenkamer.

Een offline voorstelling

In het voorjaar van 2020 bedacht Miriam Overlach dat zij een voorstelling wilde maken voor haar thuiszittende publiek. Een offline voorstelling die aan je deur wordt bezorgd door de kunstenaars zelf. Iets om zelf te doen, te beleven, te beluisteren. Een concertzaal in je woonkamer. Samen met componist Wilbert Bulsink, multidisciplinair kunstenaar Willem Wits en vormgever Elze van den Akker bedacht zij De Thuisreiziger.

Hoe werkt het?

In de Thuisreiziger bouw je aan de hand van een script verschillende scènes. Je vindt alles wat je nodig hebt in de koffer: decor, rekwisieten, kostuums en vooral ook veel muziek. Onderweg ben je tegelijk acteur én publiek, geluidstechnicus én regisseur. Een echte Thuisreiziger dus. Je reist langs allerlei wonderbaarlijke plekken op aarde (en zelfs daarbuiten) waarbij al je zintuigen aangesproken worden en je woonkamer geleidelijk veranderd in een theaterzaal.

Een nieuwe theatervorm

Nu de concertzalen dicht zijn willen wij, de makers, muziek, verhaal en beleving naar ons publiek thuisbrengen. Maar hoe vervoer je een publiek zonder het rode doek, de volgspot en de concertvleugel? Het antwoord: verbeeldingskracht. Deze crisis is een uitgelezen kans om de kunst dichterbij de mensen te krijgen dan ooit. Je hoeft niet met je handen op de rug naar deze kunst te kijken: je mag alles aanraken.

En wat zie je dan? Hoe klinkt het? Dat is voor een groot deel aan jou. Jij creëert zelf je eigen ervaring – wij geven je alleen het eerste zetje.

De makers

De Thuisreiziger werd gemaakt door harpiste en initiator Miriam Overlach, vormgever Elze van den Akker, interdisciplinair kunstenaar Willem Wits en componist Wilbert Bulsink.

Elze van den Akker noemt zichzelf vormgever in de breedste zin van het woord. Opgeleid als object theatermaker maakt, ontwerpt en speelt ze in beeldende voorstellingen op niet alledaagse plekken, creëert theatrale werelden waarin je kunt verdwalen en maakt illustraties waar je instant vrolijk van wordt. www.elzevandenakker.nl

Willem Wits’ werk valt te beschrijven als Gesamtkunst. Hij gebruikt een combinatie van media rond een centraal verhaal of concept. Daardoor kom je zijn werk tegen in theaters, bioscopen, popzalen, kroegen en musea. Het kan een film zijn of een band, een theaterstuk of een kunstwerk. www.willemwits.com

Miriam Overlach is harpiste en conceptmaker. Zij treedt op als soliste en kamermusicus op internationale podia en festivals en is medeoprichter van Ensemble Lumaka. Zij speelt graag hedendaagse muziek, werkt vaak samen met componisten en bedenkt nieuwe muzikale projecten. Sinds 2018 is zij hoofdvakdocente aan het Conservatorium van Antwerpen. www.miriamoverlach.com

Wilbert Bulsink is componist en allround-musicus. Hij componeert in opdracht van ensembles en orkesten, maakt muziek voor theater en zet zelf muziektheater-projecten op. Hij speelt op alles wat toetsen heeft: piano, hammond, synth of orgel in jazz- en pop-bands of klassieke formaties. Sinds 2016 is hij hoofdvakdocent compositie aan het Artez Conservatorium in Zwolle. www.wilbertbulsink.com

Praktisch

De Thuisreiziger duurt ongeveer anderhalf uur. De koffer wordt bij je thuisgebracht en twee uur later weer opgehaald. Eventuele pandemieën staan de bezoekerservaring niet in de weg: de koffer is zorgvuldig gedesinfecteerd.

De Thuisreiziger vraagt de aanwezigheid van minstens één volwassene.

De voorstelling is te bestellen via www.thuisreiziger.nl. Daar vind je ook alle informatie over de beschikbare tijdslots, diverse locaties en andere vragen.

Tickets

De Thuisreiziger is te boeken via www.dethuisreiziger.nl. Op de website vind je meer informatie en alle beschikbare tijdsloten, dagen en steden in die de voorstelling gaat touren. 

Met dank aan:

De voorstelling is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds en het Fonds voor de Podiumkunsten.

Persfoto: ©Bram Petraeus

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.