De stilte schreeuwt het van de daken ‘Stilte festival 2015!’

De stilte schreeuwt het van de daken ‘Stilte festival 2015!’

Tekst Nikki de Groot

Het centrum van Breda vormt van 17 tot en met 24 juni 2015 het podium voor het 3e Internationaal Stiltefestival. Met een internationaal programma vol dans, mime, poppen- en schimmenspel, beeldende voorstellingen en spectaculaire acts richt het festival zich speciaal op kinderen, hun familie en begeleiders. Als enige in Europa brengt het Stiltefestival zoveel non-verbale voorstellingen bijeen voor een jong publiek.

Het festival wordt georganiseerd door het gelijknamige het gelijknamige dansgezelschap, de Stilte. Acht dagen is er dans en beeldend theater te zien voor alle leeftijden. Op verschillende locaties door heel Breda zijn de acts te zien en een deel van de activiteiten is gratis, voor de andere activiteiten betaal je een kleine prijs. Op deze manier word het festival laagdrempelig gehouden en bereiken ze wellicht meer mensen. Dit is dan ook de kracht van het festival op een laagdrempelige manier bezoekers kennis te laten maken met theater en dans. Niet alle kinderen worden hier mee opgevoed maar door de schoolprogramma’s die de Stilte aanbied hebben alle kinderen de kans om kennis te maken met cultuur.

Om woensdag 17 juni waren wij om 14:00 uur aanwezig bij de opening. Een theater voorstelling van een Frans gezelschap, waarin dus niet gesproken werd. Het was naar mijn mening een moeilijk stuk om te begrijpen voor kinderen, en die zaten er nogal wat. Des al niet te min zag het er fantastisch uit, de spelers waren gehuld in hout ogende kostuums. Ze stelde beide marionetten poppen voor en waren beide onherkenbaar. Een van de spelers stond op stelten en de ander speelde vanaf de grond. De voorstelling speelde zich af op het kasteelplein bij het park, wat een prachtige locatie is voor theater. De voorstelling, Trois, was uitsluitend woensdag te zien op het Stilte festival.

Naast de voorstellingen staan er ook een aantal activiteiten gedurende het hele festival. Bijvoorbeeld Mirazozo Luminarium, een groot lucht kasteel dat op het Chassé veld staat. Een fantastische beleving voor zowel jong als oud, hoewel kinderen er niet in mochten spelen was het ook voor hen indrukwekkend. De lichtval en de muziek zorgen voor een indrukwekkend effect.

Wanneer u van kunst, dans of theater houdt is het stilte festival in Breda the place to be. Dus weet je niet wat je die weekend moet doen? Kijk op http://stiltefestival.com/nl/agenda/ en kijk welke voorstelling bij u past!

~stil1~stil2~stil3~stil4

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.