De sekszusjes doorbreken het taboe over seks in Ongelikt

De sekszusjes doorbreken het taboe over seks in Ongelikt

Recensie: Mieke van der Raay

De Sekszusjes, Krista en Marcelle Arriëns, werden in één klap beroemd door hun gelijknamige YouTube programma. Nu staan ze voor het eerst in het theater. In Ongelikt delen ze op goudeerlijke wijze hun onzekerheden en ervaringen op het gebied van seks.

In Ongelikt laten ze zien dat seks heel leuk en lekker kan zijn. Of misschien toch niet (altijd)…? De zusjes vertellen kwetsbare verhalen, dingen die ze zelf hebben meegemaakt in hun tienerjaren. Hoe kun je iets vergelijken of leren als er niemand over seks wil praten? De voorstelling is voor iedereen die niet over seks durft te praten, je wordt als publiek dan ook uitgedaagd om met de zusjes mee te praten over de veelzijdigheid van seks. Sommige onderwerpen zijn voor veel mensen heel herkenbaar, maar ze durven er niet te over te praten. Wat meteen opvalt is dat alles bespreekbaar is: van de one night stand, tot het kijken naar porno, wel of niet geschoren en nog veel meer onderwerpen worden aangekaart. Zo lijkt het of het heel serieus is, maar ze weten de balans te houden tussen de serieuze onderwerpen en de wat luchtigere onderwerpen. Afgewisseld met grappige liedjes en luchtige sketches, weten ze over het algemeen je aandacht vast te houden. Helaas duurden sommige stukken net iets te lang, zoals het interviewen van drie van de in minderheid aanwezige mannen in de zaal. Het was wel heel stoer dat deze mannen het podium op gingen om mee te praten over hoe zij seks beleven. De pauze brak de voorstelling, waardoor de spanningsboog verdwenen was. De voorstelling bevatte stukken die korter en compacter zouden kunnen.

De zaal was maar voor een kwart vol, merendeel dames. Naast mij zat een groep dames die duidelijk liet merken dat ze niets aan de voorstelling vonden en ze gingen tijdens de pauze weg, luid roepend dat de voorstelling een gênante vertoning was. Dit maakt maar weer eens duidelijk dat het onderwerp seks nog steeds niet voor iedereen bespreekbaar is.

De zusjes sloten de voorstelling af met een heel intieme monoloog, waarbij ik echt een brok in mijn keel kreeg.

Het is een voorstelling voor iedereen die het gesprek over seks en intimiteit niet altijd durft te voeren, voor wie échte seks-eerlijkheid wil horen. Een avond vol herkenbaarheid, (plaatsvervangende) schaamte, bevrijdende relativering en hilarisch ongemak.

FOTO:©Marcel van der Velde

Regie:Titus Tiel Groenestege
Overige:Scenario, spel: Krista Arriëns, Marcelle Arriëns Liedteksten en muziek: Krista Arriëns, Marcelle Arriëns, Marcel van der Velde, Willem Wits Regie:Titus Tiel Groenestege Co-regie: Marcel van der Velde
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.