De Rocky Horror Show speelt eerste voorstelling voor publiek.

De Rocky Horror Show speelt eerste voorstelling voor publiek.

Door: Martijn van Vuuren

Donderdag 22 juli was voor cast en crew van Rocky horrorshow een spannende dag. In stadstheater De Kom in Nieuwegein speelden zij de eerste try-out. De eerste keer dat de voorstelling wordt gespeeld voor publiek. En het publiek is een belangrijk onderdeel van de voorstelling.

De Rocky Horror Show is een wereldwijd fenomeen. Al 40 jaar lang is het onafgebroken een hit in bioscopen en theaters overal in de wereld. Fans komen verkleed als de excentrieke types uit de voorstelling naar het theater. De Graaf en Cornelissen entertainment gaat proberen of ze deze hype ook in Nederland aan de man kunnen brengen. Tot op heden lijkt de voorstelling hier in Nederland minder aan te spreken bij het grote publiek, maar wie weet is dat anders in een periode dat het land ontwaakt na een lange lockdown. 

De Rocky Horror Show is een hommage aan de klassieke B-sciencefiction films en horror-genres. Het publiek wordt uitgenodigd om het ‘anders zijn’ te omarmen. Dat maakt de voorstelling ook uitermate geschikt voor de Amsterdam Pride Week waar de musical officieel in premiere zal gaan op 27 juli in de stadsschouwburg van Amsterdam, ofwel ITA. 

De hoofdrol (Frank-n-Furter) wordt gespeeld door Sven Ratzke, een theater persoonlijkheid die uitermate geschikt is voor dit genre. Hij werd geroemd om zijn eigen theatervoorstellingen zoals ‘Where are we now’ en ‘Homme fatale’ maar speelde ook de hoofdrol in de musical Cabaret van De Graaf en Cornelissen. 

Naast Ratzke zijn ook Ellen Pieters, Esmee Dekker en Samir Hassan te zien in de musical. 

De musical gaat over Brad en Janet, een degelijk en tikkeltje preuts stel, die met een klapband vast komen te staan in het bos. Op zoek naar hulp stranden ze in een oud en vervallen theater. Daar ontmoeten zijn de bizarre dokter Frank-n-Furter en zijn companen. Ze belanden in een totaal andere wereld waarin ze beide onderworpen worden aan een libido test en waar alle grenzen vervagen. 

Zoals aangegeven speelt het publiek een belangrijke rol tijdens het geheel. De traditie is dat het publiek diverse attributen mee neemt naar de voorstelling en gebruiken volgens het handboek dat te vinden is op de website. Hier vind je ook een lijst DO’s en DON’Ts. 

De publieksparticipatie was tijdens de eerste try-out nog niet echt terug te vinden en waarschijnlijk gingen een aantal mensen uit het publiek met een ongebruikt tasje vol attributen weer naar huis. Ook de verstaanbaarheid liet nog te wensen over. Hopelijk gebruiken ze de laatste try-out dagen voor de premiere nog om dit nog verder aan te scherpen. 

De regie is in handen van Martin Michel, de swingende en flitsende choreografieën zijn van Chiara Re. Jeremy Baker zorgde voor de vertaling en Haye Jellema is verantwoordelijk voor de muzikale leiding. 

De voorstelling speelt van 27 juli tot 31 juli in het ITA in Amsterdam. Daarna gaat de voorstelling het land in en is het nog te zien tot en met 9 januari 2022. 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.