De Parade: een zomers theaterparadijsje midden in de stad

De Parade: een zomers theaterparadijsje midden in de stad

Tekst: Jessica Uijttewaal en Koen Boswinkel

Na Rotterdam en Den Haag is festival de Parade neergestreken in Utrecht. Op een mooie zomerse donderdag mengden we ons in het gemêleerde publiek om een aantal voorstellingen te bekijken. De sfeer op de Parade is ontspannen en gezellig. Als u het zomergevoel nog niet helemaal heeft, komt dat zeker zodra u het terrein oploopt. Iedereen is er met dezelfde reden, samenzijn met familie en vrienden en mooie voorstellingen zien. Deze avond is dat voor ons zeker goed gekomen.

We nemen u mee naar de voorstellingen die wij deze avond bezocht hebben:

Nederkoorn & Kocken – Zomaargasten
In deze tent-talkshow nemen Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken totaal onbekende Nederlanders onder de loep. Wie de hoofdgast is, blijft tot op het laatste moment onbekend, aangezien deze persoon pas net de tent ingewandeld is, denkend gewoon tot het publiek te behoren. Tijdens de inloop heten de heren hun publiek welkom en wordt door één van de mannen de hoofdgast van het moment gekozen. De ander neemt vervolgens het interview af en zo leert het publiek een Volstrekt Onbekende Nederland een beetje beter kennen.
Deze keer was het voor mij persoonlijk niet een totaal onbekende persoon, omdat het de beurt was aan Koen, een goede vriend en tevens mede-schrijver van dit stuk. Het gaf aan ons bezoek een extra tintje, maar ook als de geïnterviewde een totaal onbekende is, wat voor de meesten in de zaal zo zal zijn, is het een aanrader. Misschien nog wel meer, omdat je verrassende dingen te horen kunt krijgen en naar aanleiding van de reacties achteraf (de rest van de avond werd Koen herkend) was te merken dat de rest van het publiek het ook erg leuk vond.
Op NPO zijn afleveringen terug te zien van eerdere Zomaargasten. Hierbij worden de interviews afgenomen door Bekende Nederlanders, deze avond op de Parade leidden Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken de gesprekken zelf. Wie denkt dat dit misschien minder leuk is dan door een BN-er vergist zich, de heren zijn charmant, alert, oprecht geïnteresseerd en weten de gesprekken goed en prettig te leiden. Persoonlijk vond ik het juist wel leuk dat zij zelf de interviews op zich namen bij ons bezoek.

Het slimme concept ‘iedereen heeft wat te vertellen’ komt hier op een integere en oprechte manier tot uiting in de manier waarop de heren de geïnterviewde echt centraal zetten. Door razendsnel met afbeeldingen op een scherm in te spelen op wat de Zomaargast vertelt, ontstaat een volwaardig interview. Met slimme vragen als: “Wat is je droom?”, waar iedereen wel een antwoord op heeft, en hun oprechte interesse weten de heren er een mooi vraaggesprek van te maken. Improvisatie-theater met een leuke, unieke insteek en erg goed uitgevoerd door Nederkoorn & Kocken.

Kees & Eddie en Rogier – Nordiner
Al ruim 20 jaar staat het duo Kees & Eddie op de Parade. Dit jaar spelen ze samen met Rogier in ’t Hout de voorstelling Nordiner. Twee mannen zitten in een cel, eten hun dagelijkse maal, het Nordiner, en dromen over het leven buiten de gevangenis. Deze mannen leren de nieuwe cipier de kneepjes van het bewakersvak. De voorstelling staat bol van de flauwe slapstick-humor die op hoog niveau vertolkt wordt door drie uiterst muzikale artiesten. Vakwerk!

De timing is goed, vooral de komische timing van Rogier valt positief op. Het geheel dreigt soms wel wat te veel te gaan zwerven, waardoor de energie inzakt. Ondanks dat de heren alle drie muzikaal zijn, maken de liedjes niet echt indruk, al is het wel goed uitgevoerd. Het vindingrijke gebruik van audiovisuele aspecten geeft een humorvolle toevoeging aan het geheel, het wordt op de juiste manier op de juiste tijd ingezet. Kortom, een vermakelijke, humorvolle voorstelling die de moeite waard is om te gaan zien.

Tissen en Van Deursen – Tooneel!
Deze voorstelling is dé confrontatie tussen ‘hoge en lage’ kunst: “Waarom zou je bij hiphop überhaupt woorden schrijven als je ze vervolgens totaal onverstaanbaar weer uitspuugt. Articulatie, dat is waar het om gaat!”, waarin Van Deursen en Tissen met een zeer secure (komische) timing indruk maken. Het draait om twee uitgerangeerde acteurs die ooit alle zalen bespeelden, maar die nu alleen nog terecht konden op de Parade. Gewapend met kaplaarzen, vanwege de modder en de regen repeteren ze de alom bekende balkonscene uit Romeo en Julia, maar zijn ze daar niet te oud voor? Geen decor, geen budget en een afwezige regisseur…is toneel wel zo mooi als ze dachten?
Van Deursen is de cynische realist, terwijl Tissen nog in een soort naïeve modus ‘het publiek wacht op toneel’ zit. Hoewel gelukkig gechargeerd, wel een wake-up call dat alles van waarde weerloos is en dat hoge kunst (als we dat dan perse zo willen noemen), of beter, het bestaansrecht ervan continu onder druk staat.
Het spel is naturel met twee ontroerende monoloogjes aan het eind van zowel Van Deursen als Tissen. Waar Van Deursen zich aan het eind van de voorstelling afvraagt of het publiek nog wel op hem zit te wachten, laat hij met deze voorstelling zien dat het antwoord op die vraag heel duidelijk: “Ja!” is.

H.E.A.R. – Uitgerukt ‘afscheidsconcert 2017’
Het zat er na al die geweldige jaren aan te komen; het doek valt voor H.E.A.R. (Henry en Alex Rock). We zijn getuige van hun afscheidsconcert, waar ze alle hoogtepunten uit hun carrière langsgaan en we genieten van hun liedjes, stuk voor stuk hits.
Het afscheidsconcert zit vol komische kwinkslagen. Klaassen en Van Loon zijn zo ontzettend goed op elkaar ingespeeld en ze verslappen geen moment in hun Geer en Goor-achtige rol, zo halen ze herinneringen op aan “Henry en Alex in de bijstand” en nemen ze ons mee terug in de tijd naar hun Broadway-avontuur. Ze spelen geweldig met alle clichés die er in het Nederlandstalige zang-circuit te vinden zijn zonder dat het vervelend wordt, ze houden de volledige voorstelling de aandacht van het publiek. Iedereen gaat volledig op in de heerlijke sfeer die Henry en Alex creëren.
Ondanks alle gekkigheid en liedjes die soms nergens op lijken te slaan, zingen de heren wel fantastisch en worden ze uitstekend ondersteund door Jan en Keez Groenteman. We kijken nu al uit naar de comeback en wellicht de reünie van de heren, want zeg nou zelf: Wat moet de Parade zonder H.E.A.R.?! Dit feestje mag niemand missen.

Tot en met zondag 6 augustus is de Parade nog te vinden in Utrecht, daarna reist het geheel door naar Amsterdam waar van 11 augustus tot en met 27 augustus nog de meest uiteenlopende voorstellingen te zien zijn. Mooie, verrassende, humorvolle, ontroerende voorstellingen, voor iedereen is er ongetwijfeld een mooie avond te vullen.
Voor meer informatie over de artiesten, voorstellingen, data en tijden kunt u terecht op www.deparade.nl.

Neem vrienden en familie mee en combineer het zomer- en theatergevoel!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.