De Musical 2.0 Topklas brengt een gedroomde Joseph and the Technicolor Dreamcoat

De Musical 2.0 Topklas brengt een gedroomde Joseph and the Technicolor Dreamcoat

Recensie: Jessica Uijttewaal

Schouwburg De Meerse was afgelopen weekend het kleurrijke toneel voor een groep jonge talenten die de musical Joseph and the technicolor Dreamcoat opvoerden. Deze voorstelling is de eerste musicalproductie van de Musical 2.0 Topklas en het was direct een geslaagde!
Al ruim vijftig jaar wordt de musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice gespeeld, zowel door amateurs, scholen en professionals. De musical is gebaseerd op het bekende verhaal van Jozef in het oude Egypte. Joseph is het oogappeltje van zijn vader Jakob, dit tot grote ergernis van zijn broers. Zij vatten het plan op om Joseph te verkopen aan Egyptische slavenhandelaren. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis en lijkt er weinig hoop meer te zijn. Joseph heeft echter de bijzondere gave om dromen te kunnen verklaren en dat blijkt uiteindelijk zijn redding te zijn.

Deze versie van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat werd dit weekend dus uitgevoerd door jonge talenten in verschillende leeftijden. Het was een grote groep van meer dan dertig, maar iedereen kreeg de ruimte om te schitteren. Van de hoofdrol tot de ensemblerollen, iedereen kwam tot zijn recht. Het plezier van het spelen straalde er dan ook vanaf.

De titelrol werd gespeeld door Wijnand Gomes. Het is niet zomaar een rol en het is toch wel belangrijk dat de vertolker, naast goede zangkwaliteiten, ook het verhaal van Joseph over kan brengen. Joseph maakt in het verhaal een ontwikkeling door en daar is toch ook wel acteertalent voor nodig om dat geloofwaardig over te brengen. Wijnand beschikt zonder twijfel over zowel het benodigde zangtalent als het acteertalent. Neem daarbij dat hij ook nog prima danst en het plaatje is compleet. Hij weet, ondanks zijn jonge leeftijd, de voorstelling te dragen.
Een andere belangrijke rol is weggelegd voor de vertelster. In deze versie is de rol verdeeld over vijf dames die zowel solo als in samenzang de rol erg natuurlijk speelden. De stemmen klinken mooi bij elkaar, maar ook op zichzelf konden de dames met de rol uit de voeten. Floortje van den Akker, Mariska Reinhart, May Sommer, Felicia Tielemans en Lysha van der Wilt waren eensgezind in het sprekend rood gekleed, waardoor ook heel duidelijk was dat ze samen het verhaal vertelden. Hier is dan ook direct een compliment voor Joël Toeange (LaJoel) op zijn plaats voor het kostuumontwerp.

De elf broers van Joseph werden niet alleen door jongemannen, maar ook door een aantal meiden uitgevoerd. Dit was totaal geen probleem en liet het verhaal in zijn waarde. Omdat er alleen jongeren op het toneel staan, klopt de leeftijd vaak niet met de rol, maar ook dat was geen probleem. Het hielp uiteraard dat ze allemaal hun mannetje stonden wat betreft hun zang rol en de juist uitstraling hadden voor de rol die ze op zich namen. Zo werd Jakob gespeeld door Timme van der Meijde die indruk maakte met zijn goede stem. Ook Giando Lauwers stond er als Potifar. In de voorstelling heeft hij niet heel veel te zingen, maar na afloop liep hij zingend op het toneel en dat klonk ook zeker veelbelovend.
Wat is het verhaal van Joseph zonder Farao…Michiel de Weerd mocht in de rol van de Egyptische heerser kruipen en deed dat ook goed. Niet alleen met zijn goed stem, maar ook met zijn acteren en zijn juiste komische timing pakte hij het publiek in.

Voor een goede voorstelling is een goede cast van belang, maar dat is niet het enige. Ook de kostuums en het decor zijn een belangrijke factor. Zoals eerder al gemeld, was het kostuumontwerp dik in orde. Ook werd er goed gebruik gemaakt van het simpele decor. Zo zie je maar dat er niet altijd een ingewikkeld decor nodig is, maar dat het juiste gebruik toch het belangrijkste is. Dat is hier zeker geslaagd. Mark van Haasteren laat hier ook zien dat hij een uitstekende regisseur is. Hij en de rest van de creatives halen uit de kinderen wat erin zit en laten ze stralen op het toneel. Dit maakt dat het plezier en enthousiasme ook overslaat naar het publiek in de zaal. Tevens niet onbelangrijk, er is goed gelet op articulatie en iedereen is dan ook goed te verstaan. Wat mij betreft altijd een belangrijk punt. Verder hebben zij het goed voor elkaar gekregen om van deze versie van Joseph een geslaagde éénakter te maken. Het verhaal is wat ingekort, maar er mist niets. De verhaallijn klopt volledig en er zit een fijn tempo in de voorstelling.

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat door de Musical 2.0 Topklas is een zeer geslaagde voorstelling die absoluut de moeite waard is om te gaan zien. De jonge talenten stralen op het toneel en spelen met groot plezier. Er zijn er zeker een aantal die we over een paar jaar op het professionele toneel zullen gaan zien.
Kortom, spoed u volgende week zondag naar Schouwburg De Meerse, want daar zal deze voorstelling dan nog tweemaal te zien zijn.
Voor kaarten en meer informatie kunt u terecht op https://www.musical.nl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.