De meiden van n00b kennen geen schaamte

De meiden van n00b kennen geen schaamte

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen dinsdagavond was in de Kleine Komedie in Amsterdam de première van n00b

Het duo n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando) beleefde vorig jaar zomer een droomdebuut. In juni 2021 studeerden ze af aan de toneelschool en wonnen ze de Top Naeff prijs, voor het meest veelbelovende talent. Ook wonnen ze dat jaar het Amsterdams Kleinkunst Festival en namen daarmee de publieksprijs en de Wim Sonneveld prijs in ontvangst. Door de Volkskrant werden ze de meest veel belovende nieuwkomers genoemd en nu staan de dames het theater in met hun allereerste avondvullende voorstelling.

Laura (26 jaar) en Isabelle (22 jaar) willen met n00b dagelijkse, normale zaken en actualiteiten transformeren naar een bijzonder grappige en intelligente fantasie vorm. Ze laten het publiek verder kijken dan hun gewone routine. Laura en Isabelle: “We houden het publiek een spiegel voor op een ironische manier waardoor je erom kunt lachen, maar waardoor je achteraf ook nadenkt over de gestoorde, maar te gekke wereld waarin we leven. We laten zien dat iedereen elke dag opnieuw een groentje is en dat je nooit een professional kunt zijn in het fenomeen dat leven heet.” Laura en Isabelle vragen zich openlijk af wat mooi is en wat lelijk, of zelfs ‘kankerlelijk!’

De twee meiden zijn duidelijk aan elkaar gewaagd, ze schamen zich helemaal nergens voor. Waar veel cabaretiers op het moment zich afvragen wat je nog wel of niet kunt zeggen, hebben deze twee hier totaal geen boodschap aan: zij zeggen gewoon alles. Of het nu grensoverschreidend is of niet. Ze schakelen supersnel tussen verschillende rollen, met bijpassende accenten en scènes. Schaamteloze teksten komen in snel tempo voorbij. Je merkte in de zaal dat ze al snel de lachers op hun hand hadden, maar ik kon om me heen merken dat sommige mensen toch wel beschaamd om zich heen keken. Maar één ding is duidelijk, je hoeft je als publiek geen seconde te vervelen.

Ze hebben geen verdere opsmuk nodig, ze spelen in simpele joggingpakken, met alleen maar drie rode verrijdbare schermen. Ze zijn gewoon wie ze zijn: jonge meiden die nergens bang voor zijn.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.n00bofficial.nl

FOTO:©Bram Willems

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.