De Link presenteert eerste internationale productie met wereldpremières door Ives Ensemble

De Link presenteert eerste internationale productie met wereldpremières door Ives Ensemble

De Link presenteert in samenwerking met het Ives Ensemble voor het eerst een eigen internationale productie. Een dubbelportret waarin componisten Joanna Bailie en Cassandra Miller elk een programmahelft voor hun rekening nemen. De première en een bezoekersprogramma vinden plaats op dinsdag 27 oktober 2020 in Het Cenakel in Tilburg waarna een tournee volgt. De kaartverkoop voor het concert is gestart.

Cassandra Miller schreef Perfect Offering in opdracht van De Link tijdens de lockdown dit voorjaar 2020. Net als haar andere werk in dit programma heeft ze bestaand geluidsmateriaal als uitgangspunt genomen. Was dat in Warblework de zang van vier Noord-Amerikaanse lijstersoorten, voor Perfect Offering ging ze te rade bij twee regels uit het lied Anthem waarin Leonard Cohen in 1992 tegen beter weten in de hoop uitsprak op betere tijden. Miller gebruikte het beeld van heen en weer zwaaiende kerkklokken en haar eigen stemgeluid als basis voor de muziek. Daarnaast brengt het Ives Ensemble de première van From above and far away van Joanna Bailie, die net als Miller gebruik maakt van bestaande klanken. In het nieuwe werk (een opdracht van De Eduard van Beinum Stichting) klinken geluiden door van verkeer die net boven de gehoordrempel uitkomen, en daardoor tot de verbeelding gaan spreken.

De componisten: Cassandra Miller en Joanna Bailie

De in Canada geboren, in Londen woonachtige Cassandra Miller heeft zich de afgelopen jaren laten zien als één van de meest originele componisten van deze tijd. Ze ontving in 15 jaar meer dan 25 opdrachten van solisten, ensembles en orkesten uit Canada en heel Europa, waaronder BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta, the Oslo Philharmonic, en Toronto Symphony Orchestra. De Engelse, in Berlijn woonachtige componist Joanna Bailie is een bijzondere en hoogst individuele stem binnen het hedendaagse componeren. Haar werken zijn doorgaans een perfect amalgaam van geluidsopnamen die ze maakt van alledaags omgevings- en natuurgeluid en een subtiel weefsel van gecomponeerde klanken die soms perfect samenvallen, soms aanvullen, dan weer commentariëren. Haar muziek is onder andere uitgevoerd door Ensemble Musikfabrik, Klangforum Wien, EXAUDI, Ictus Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, The London Sinfonietta, The BBC Scottish Symphony Orchestra en het Ives Ensemble.

Ives Ensemble

Het Ives Ensemble speelt de beste moderne kamermuziek in de meest pure vorm. Met de

eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het ensemble steeds naar verrassende muziek. Met één been in de 20e eeuw, één been in de 21e eeuw en met ogen en oren gericht op de 22e eeuw. Het Ives Ensemble speelt historische muziek van onze tijd, muziek die we in de toekomst zullen waarderen als ons cultureel erfgoed. Componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven muziek voor het ensemble. En ook nu wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de 12 musici door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren.

De Link
Dankzij de activiteiten van De Link in Tilburg wordt het hele seizoen zichtbaar gemaakt dat het werk van nu levende componisten niet incidenteel is, maar een levendige praktijk en een vaste waarde binnen het concertleven in binnen- en buitenland. De Link organiseert al drieëndertig jaar lang zo’n vijftien maal per seizoen concerten met louter hedendaags gecomponeerde muziek, is initiatiefnemer van de Stadscomponist van Tilburg en een Artist Residency. Vanaf 2020 presenteert De Link iedere twee jaar een eigen productie van internationale allure. De concertorganisatie wordt geleid door de componisten Nicoline Soeter en Merijn Bisschops.

Ives Ensemble

Dinsdag 27 oktober 2020, aanvang 20.30 uur

De Link in Het Cenakel, Tilburg

Tickets & info: 

Programma

Joanna Bailie:

From above and far away (2020) 15′

(klarinet, piano, 2 violen, altviool, cello, elektronica)

5 Famous Adagios (2002) 10′

(klarinet, viool, altviool, cello)

Cassandra Miller:

Warblework (2011-2017) 22′

(2 violen, altviool, cello)

Perfect Offering (2020) 15-20′

(fluit, klarinet, 2 violen, altviool, cello)

FOTO:© Maarten Jüngen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.