De komedie over een bankoverval nu ook succesvol in Nederland

De komedie over een bankoverval nu ook succesvol in Nederland

Recensie: Mieke van der Raay / Foto’s: Robin Swiers

In de Goudse schouwburg was maandag 16 oktober de Nederlandse première van De komedie over een bankoverval. Deze komedie speelde jarenlang al succesvol op het Londense West-End.
De voorstelling is een onbetaalbaar kolderiek verhaal vol behendige acrobatische kronkels, optische trucs en fenomenale sketches en manoeuvres. Dit is nooit eerder in de Nederlandse theaters vertoond. Acteurs die ondersteboven hun scène moeten spelen. Draaikolken en filmische achtervolgingen. Klapbedden met een eigen leven.

Als een stel boeven ( Martin van der Starre en Joey Schalker) uit de gevangenis weten te breken, smeden zij een plan om een kostbare diamant te stelen. De diamant bevindt zich in de kluis van een bank, waarvan de directeur Dries Zwarte (Rogier Komproe) niet al te snugger is en totaal geen geweten heeft. Hij vind iedereen maar minderwaardig. Zijn secretaresse (Cathalijne de Sonnaville) en eeuwige stagiair (Arie Cupé) worden niet al te prettig door hem behandeld, ze zijn zijn voetveeg. Ook zijn neef ( Lars Vaessen) wordt als minderwaardige behandeld. Zijn dochter (Suzanne Pleiter) is ook al niet zo betrouwbaar. Als zij echter de zakkenroller (Buddy Vedder) tegen komt, is zij op slag verliefd en wordt alles wel erg ingewikkeld. Door samenkomst van omstandigheden komen zij in het complot van de boeven terecht. Als dan ook er nog een geheim agent (Zjon Smaal) naar de bank komt, is de chaos compleet. De zoektocht naar de diamant via luchtschachten, touwladders en plattegronden zorgen voor een dolkomische theaterbeleving.

De grappen en komische scènes komen in hoog tempo voorbij. Soms heb je geeneens de tijd om van de ene grap te bekomen, als de volgende grap alweer gemaakt wordt. Je moet wel goed opletten, daar alle acteurs meerdere rollen spelen. Maar je krijgt amper tijd om daarover na te denken, de voorstelling gaat in rap tempo aan je voorbij. De voorspelbaarheid die je gewend bent van dit soort voorstellingen, was in deze voorstelling een stuk minder. Er zaten bijzondere twists in, die je echt niet verwachtte. De acteurs hadden zich duidelijk goed ingeleefd in hun rol. Ze hadden er veel zin in. De muziek en de zang paste perfect bij wat zich op het toneel afspeelde. Het is een fysiek uitdagend hoogstaand stukje vakmanschap van de spelers. Het stuk zit namelijk bomvol fysiek uitdagende scénes. Met unieke, bijna acrobatische stunts. Het decor is geniaal gemaakt, waardoor je de voorstelling  meer en meer gaat waarderen. Het stuk is goed doordacht, maar toch had ik enkele momenten zoiets van; nu weet ik het wel.
Maar heb zeker een leuke avond gehad en ontzettend veel gelachen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.